תשעה באב

כך תעברו את הצום בקלות

מה כדאי לאכול לפני ואחרי הצום, כמה ליטרים מים יש לשתות וכיצד נכין את הגוף שלנו לצום בצורה הטובה ביותר על מנת לעבור אותו יחסית בקלות? התזונאי יואב שובל עונה על כל השאלות

תומר כהן
2 תגובות
אא
יואב שובל - דיאטן ותזונאי במכבי (צילום: ערוץ 2000)

למה קשה לנו לצום? 

אוכל זה הבסיס של החיים. זה הדלק שלנו. בלי אוכל ושתייה אנחנו לא נחיה. הדרך של הגוף לאותת לך שמשהו לא בסדר קורה, מתבטאת דרך תחושת אי נוחות, כאב וחולשה. זו הדרך של הגוף להגיד לנו להתעורר ולבדוק.  

כל אחד מגיב אחרת בזמן צום. יש אנשים שכשהם צמים הם רגישים שהבטן שלהם כל הזמן מקרקרת, יש כאלו הסובלים מכאבי ראש נוראים, יש אנשים שמרגישים חולשה. לכל אחד יש את הדרך של הגוף שלו לאותת לו שמשהו לא בסדר ועליו לנקוט בפעולות.  

מהי הדרך הנכונה להתכונן כראוי לצום? 

הרבה אנשים טועים לחשוב שאם הם ישתו שני ליטר מים ב-12 בלילה, לפני הצום, זה יועיל למהלך הצום. אלא שזה ממש לא מועיל.  

מה שצריך לעשות זה להקפיד כמה ימים לפני הצום על שתייה מרובה. לשים לב לכמויות ששותים, ולשתות הרבה יותר ממה ששותים בדרך כלל.  

יש להקפיד על שתיה של 2-3 ליטר מים כל יום, בכדי שהגוף כבר יהיה רווי במהלך הצום. לא ניתן למלא את החוסרים בגוף בפעילות אחת חד פעמית. 

מה כדאי לאכול לפני הצום? 

לאנשים שאוכלים רגיל אין הכנה מיוחדת, כי מה שעוזר לגוף לאורך זמן לעבור את הצום זה כמות פחמימות מספקת, ולכן כדאי לאכול שלוש ארוחות ביום כשניים-שלושה ימים לפני הצום. מה כדאי לשלב בהן? שתיים שלוש פרוסות של לחם, או חצי כוס של פסטה או אורז. בצורה כזו הצום יעבור בורה הכי מיטבית. כל זאת תקף לאנשים בריאים. אנשים חולים הנוטלים תרופות צריכים להתייעץ עם הרופא האם מותר להם לצום. 

האם מותר לעשות ספורט במהלך הצום? 

אין מניעה להתאמן במשך הצום, אך במידה שזה לא הכרחי - מומלץ להימנע מכך. חשוב לבדוק מה מזג האוויר, ואם חם מידי כדאי לדלג על פעילות גופנית על מנת למנוע התייבשות.

אילו טעויות אנשים עושים לקראת צומות? 

חשוב לדעת שישנן מחשבות לפני הצום ואחריו, שמגיעות מיצר הרע ואין לייחס להן חשיבות. לדוג': "אני אוכל ארוחה ענקית ב-12 בלילה כי מחר צום, אז מה יקרה לי?" - אפשר להירגע. גם אם תאכלו רגיל לפני הצום, לא יקרה שום דבר במהלך הצום. אין שום עניין להוסיף ארוחה נוספת בלילה.  

איך הכי כדאי לפתוח את הצום? 

הרבה אנשים חושבים שאם הם צמים, מגיע להם לאכול יותר לאחר הצום או לפניו. אלא שהצום עצמו לא שורף לנו מספיק קלוריות, המצדיקות אכילה מרובה כל כך. צריך לזכור שצום הוא עינוי, ולכן תהליך ההתאוששות ממנו לוקח זמן.  

לכן צריך להתכונן מראש ולפצל את האכילה לפחות לשתי פעימות אחרי הצום. מי ששותה קפה בד"כ, כדאי שישתה קודם קפה. מומלץ גם לפתוח את הצום עם שתיים-שלוש כוסות מים. חשוב לא להגזים ולשתות 3-4 ליטר מים בבת אחת לאחר הצום, אלא לשתות כמות סבירה בהדרגה.  

לאחר מכן כדאי לאכול משהו קל שיגרום לגוף לשבור את הצום, כמו למשל קערת קורנפלקס עם חלב, שתי פרוסות לחם עם חצי גביע קוטג' או קופסת טונה. לאחר מכן כדאי להמתין בין חצי שעה ל-45 דקות, ורק אז לאכול ארוחה גדולה יותר, מכיוון שלגוף לוקח זמן להתאושש.  

בצומות שמסתיימים מוקדם, כמו עשרה בטבת ויום כיפור, אפשר אפילו לפצל את הארוחות לשלוש ארוחות קטנות. כלומר לאכול בסוף הצום סנדוויץ' או פרוסת עוגה, לאחר שעה לאכול עוד סנדוויץ', ולאחר שעה נוספת לאכול עוד משהו.  

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עוד כתבות שיעניינו אותך