ימי חורבן ופורענות: מדוע אסור לרקוד ולשמוח בימים הללו?
(קרדיט תמונה: Photo Edit Magic / shutterstock)

יהדות

שלושה דברים שאסור לעשות בימים האלה של בין המיצרים

מדוע אסור לרקוד ולשמוח בימים הללו, ומהם שלושת הדברים שרבים מאיתנו יכולים לשכוח ולעשות בכל זאת?

מנחם גלזר
הוספת תגובה
ימי חורבן ופורענות: מדוע אסור לרקוד ולשמוח בימים הללו?
(קרדיט תמונה: Photo Edit Magic / shutterstock)
אא

התקופה הזו שבה אנו נמצאים - שלושה שבועות לפני תשעה באב, היא תקופה שמוגדרת ביהדות כמסוכנת, היות וזהו בדיוק הזמן שבו נחרבו שני בתי המקדש, הבתים הרוחניים של עם ישראל שהגנו עליו מכל רע. 

ימים אלו נחשבים לימי פורענות, ובהיסטוריה שלנו כעם נרשמו כמה וכמה טרגדיות שהתרחשו בתקופה הזו, שהתורה כל כך הזהירה להישמר במהלכה. 

כמובן שההלכות הן רבות וכל אחד מאיתנו צריך לעיין בהן לעומק וללמוד אותן לאשורן, כדי לדעת מה מותר ומה אסור. אנחנו בחרנו להתמקד בשלושה דברים שעלולים לקרות לכולנו כתוצאה מחוסר שימת לב מספקת, ומטרדות הזמן. 

הדבר הראשון שיכול לקרות לכולנו וחשוב להימנע ממנו הוא - תספורת וגילוח. אשכנזים נוהגים שלא להסתפר בימים אלו שבין י"ז בתמוז לתשעה באב, ואילו מנהג הספרדים ועדות המזרח הוא לא להסתפר רק בשבוע שחל בו תשעה באב. בשבוע שחל בו תשעה באב מקפידים בני עדות אלו גם שלא לכבס. 

הדבר השני שיכול לקרות לכולנו הוא שמיעת מוזיקה, וריקוד תוך כדי - ששניהם אסורים בתכלית האיסור, עד לאחר תשעה באב. הדבר נכון בין אם בחתונות (שאסורות אף הן בתקופה זו) ובין אם כשאדם נמצא בחדרו, בפרטיות. אין לשמוע מוזיקה בכל דרך שהיא - לא דרך הטלפון ולא דרך טייפ וכדומה. 

מתי וכיצד כן יהיה ניתן לשמוע מוזיקה? בסעודת מצווה כמו ברית מילה, פדיון הבן, סיום מסכת וכדומה, הקלו הפוסקים לשמוע כלי נגינה בשירי קודש. 

הדבר השלישי שיכול לקרות לכולנו הוא הליכה לים או לבריכה, ובמיוחד בימים אלו כשהחופש הגדול בשיאו. בשל מנהגי האבלות שאנו מצווים לנהוג בהם בתקופה זו, חז"ל הקפידו שלא לפקוד את הים או הבריכה בימים אלו, בשל הסכנה. 

 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי