בריאות
מי לא אוהב אבטיח ומלון, המרעננים האולטימטיביים של הקיץ? אם חשבתם שמדובר רק בפרי טעים וכייפי, כדאי שתדעו כי בפירות הללו ישנה כמות מים מתוקים די יפה בשיעור של כ-90% מסך הפרי. אכילת מלון ואבטיח לגמרי יכולה להיות תוסף נכבד לצריכת כמות המים היומית המומלצת.
כיצד בוחרים?
הגעתם לסופר ואתם מסתבכים כיצד לבחור באבטיח או במלון הטובים ביותר? כך תעשו זאת נכון.
בחירת אבטיח איכותי:
גוון הקליפה - אבטיח טוב צריך להיות בעל גוון ירוק מט, אבטיח בגוון מבריק מבשר על חוסר בשלות של הפרי. בחרו באבטיח שהצבע של הקליפה שלו לא דהוי, מכיוון שצבע דהוי מבשר על אחסון ממושך שבדרך כלל פוגע בטיב הפרי.
כתמים על האבטיח - על כל אבטיח תוכלו למצוא כתם בהיר אחד שנוצר בעקבות מגע של האבטיח עם האדמה בעת הגידול, אך אם מצאתם כתמים נוספים בגווני צהוב או ירוק דהוי, זה מעיד על כך שהאבטיח היה חשוף זמן רב לשמש ואיכות הפרי נפגמה.
על הדבש ועל העוקץ - בחרו באבטיח בעל עוקץ ירוק ורענן המעיד כי הפרי טרי ונקטף לפני זמן קצר, על פני אבטיח בעל עוקץ יבש המעיד על חוסר טריות.
הרגישו את הפרי - נסו לחוש אם האבטיח מוצק או גמיש והעדיפו אבטיח מוצק ככל האפשר. אבטיח גמיש מבשר על אחסון ממושך הפוגם באיכות הפרי.
מראה האבטיח - העדיפו אבטיח בעל מבנה אובלי או עגול באופן סימטרי, המעידים על כך שאין באבטיח חללים ריקים.
ומה באשר לדפיקה על האבטיח? שמשון עומר, מנהל אגף ירקות וגידולי שדה בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות ופיתוח הכפר מסביר: "כשאנו טופחים על האבטיח עלינו להמתין לקבלת צליל בחזרה. האבטיח צריך "להשיב" לנו במעין צליל נקי. מומלץ לטפוח על מספר אבטיחים, אם מרגישים כי אין שום הד לטפיחה, האבטיח בשל מדי ומרקמו וטעמו יהיו ירודים".
בחירת מלון איכותי:
גוון המלון - בחרו במלון שצבע הקליפה שלו בגוון כתמתם, הנראה אחיד ככל הניתן ומושך את העין. אם בחרתם במלון שקליפתו מרושתת - שימו לב כי צורת הרשת מופיעה על כל המלון וכי היא צפופה ומלאה.
געו במלון - העדיפו מלון מוצק המעיד על טריות וזמן אחסון קצר.
עוקץ הפרי - עוקץ המלון מעיד על חיי מדף יפים וארוכים. בחרו במלון בעל עוקץ הנראה טרי, רענן ולא יבש. מלון ללא עוקץ מעיד על בשלות יתירה ותסיסה של הפרי וכדאי לוותר עליו.
צורת הפרי - בחרו במלון שצורתו סימטרית: עגולה או אובלית.
אילו זני מלון קיימים העונה ובמה הכי כדאי לבחור?
נביל עומרי, מנהל תחום ירקות עלים ודלועיים בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, ממליץ לבחור במלון מזן "היילו קנרי", בעל קליפה צהובה עבה ופרי לבן. מלונים מהזן הזה הם מתוקים יותר וניתן לאחסן אותם עד חודשיים בטמפרטורת החדר.
זן "גליה" - מלון עגול בעל גוון קליפה ירקרק צהוב ופרי כתום או ירקרק. בחודשים של שיא הקיץ מומלץ לבחור במלון בעל קליפה כתומה המתאפיין באחסון ארוך יחסית (עד שבועיים) ובטעם מתוק במיוחד.
זן "אננס" - בעל צורה אובלית. גם בזן הזה כדאי לבחור במלון עם הקליפה הכתומה, המעיד על מתיקות הפרי וארומטיות מיוחדת.