לקראת שבת
השליחות בראי הפרשה - ראה
"רְאֵה, אָנֹכִי נֹתֵן לִפְנֵיכֶם--הַיּוֹם: בְּרָכָה, וּקְלָלָה", הקב"ה מעניק לנו בפרשת השבוע את "השליטה" לבחור בטוב או ברע, בברכה או בקללה - הכוח, כולו בידינו. שתי דרכים, שני מסלולים, באחד נזכה לשאוב ברכה, בשני חס שלום נביא את הקללה. באיזו אתם הייתם בוחרים?
אל תתבלבלו, אין הכוונה למבט שטחי או חיצוני. הברירה בין בין ברכה וקללה, שורשה במתנה נפלאה ועמוקה שנתן לנו הקב"ה ברוב רחמיו, להביט מתוך הלב ולחפש את הטוב.
ה"כלי יקר" התקשה מדוע פתחה הפרשה בפנייה ליחיד, "ראה", ומיד אחר כך שינה הקב"ה ועבר לדבר לציבור. "אנוכי נותן לפניכם". הסביר הרב, מגדולי המפרשים על התורה הקדושה, כי פה גילה לנו הקב"ה עד היכן מגיעה ההשפעה שלנו על הסביבה.
הבט על הסביבה שלך, מבקש מאיתנו בורא עולם, תראה איך בכוח הראייה שלך להשפיע לטוב בכל הזדמנות - ואל תיתן לה לחמוק ממך. תיקון העולם, אומר ה"כלי יקר", כולו בידיים שלנו.
אם כן, לכוון את התאורה - זה בידיים שלנו
הבחירה של האדם נמדדת בהתמקדות שלו, על מה הוא נותן את הפוקוס, על מה הוא מכוון את התאורה. ולפעמים חשוב מכך, ממה הוא מתעלם. האם הוא יראה את הברכה בחייו או שאולי דווקא יתעכב על "הקללה", על חצי הכוס הריקה.
מסופר בגמרא על רבי עקיבא, שהיה מהלך בדרך וביקש מקום ללון בו. ניגש לאכסניה, אך היא הייתה תפוסה עד אפס מקום. הוא פנה לישון ביער. "כל מה שעושה הקב"ה - לטובה עושה", מלמל לעצמו.
במשאו היו חמור, תרנגול ונר. בא אריה, טרף את החמור, בא חתול אכל את התרנגול ובאה הרוח וכיבתה את הנר. גם עכשיו, לרבי עקיבא לא היה ספק: "כל מה שעושה הקב"ה - לטובה עושה". שרשרת האירועים המשונה הזו, שהייתה יכול להוציא את כולנו משלווה, התבררה לבסוף כסיפור הצלה גדול שרקם ה' עבור רבי עקיבא.
מבט אמוני בשורשו הוא מבט על, מבט שלא מבקש לקבוע את סוף הסרט על סמך הסצנה הראשונה. והוא גם מבט שמבקש לראות את התמונה הגדולה גם אם קשה, עצוב או מאכזב. רק הסתכלות כזו על החיים יכולה להשפיע עלינו את השמחה האמיתית.
שהרי, מה שווה לו לאדם אם יש לו בית גדול, רכב מפואר וברוך ה' גם משפחה שמחה - אם הוא תמיד מצוי בתחרות מתישה ומטרידה, שוקע בדיכאון על שהרכב של חברו משודרג יותר. האם זאת ברכה? הוא יותר מבורך מהאדם שחי בצמצום, אבל החיוך תמיד על פניו? מי זכה בקללה ומי בברכה?
בכל מצב, בכל זמן ובכל מציאות - אנחנו בוחרים לפרש את המצב. לכאן או לכאן. הפרשנות שלנו היא שתקבע אם זו ברכה או קללה. השרביט אצלנו ואנחנו נקבע: מהיום - גם אם קשה - נשתדל לראות את זה בעין טובה, ונזכור לומר לעצמנו מילים טובות. ככה צולחים אתגרים, וככה מנצחים משברים.
שבת שלום