יהדות
חודש אלול, חודש הרחמים והסליחות - שבו אנחנו מבקשים מהקב"ה יתברך שימחל לנו על כל חטאינו שחטאנו במהלך השנה האחרונה. בחודש אלול אנחנו עושים חישוב מסלול מחדש ולמעשה מאתחלים את כל המערכות הפנימיות, תוך התבוננות פנימה ועשיית חשבון נפש ותשובה שלימה לקראת השנה החדשה שתבוא עלינו לטובה. חודש אלול הוא חודש של התכנסות עצמית עמוקה שבו אנו חושבים על כל פועלנו והתנהגותנו בשנה האחרונה ומפיקים לקחים לקראת השנה החדשה: מה עבד יותר, מה פחות, וכיצד עלינו להשתפר ולשנות דרכים קלוקלות ולשוב בתשובה שלימה לפני בוראנו.
מדוע קוראים לחודש "אלול" בשמו?
השם אלול ניתן מעולי בבל, שבזמנו קבעו שמות לכל החודשים. אם נתבונן היטב נבחין כי ישנם מספר רמזים בשם אלול:
שם החודש הוא למעשה ראשי תיבות לפסוק "אֲנִי לְדוֹדִי וְדוֹדִי לִי" - בחודש אלול כנסת ישראל מתקרבת ושבה בתשובה לפני דודה, שהוא למעשה הבורא יתברך, וכך גם הקב"ה מושיט את ידיו לקבל את עם ישראל ולהתקרב אליו. ארבע המילים בפסוק מסתיימות באות י', שבגימטריה היא המספר עשר - שכלול של כל ארבע האותיות שווה לארבעים - וזה רמז לארבעים הימים שמראש חודש אלול ועד ליום כיפור, שבמהלכם יש לנו הזדמנות לשוב בתשובה.
"וּמָל ה' אֱלֹקֶיךָ אֶת לְבָבְךָ וְאֶת לְבַב זַרְעֶךָ" - ראשי תיבות "אלול". הפסוק מרמז על כך שבימים אלו יש לנו הזדמנות וסיוע אישי מהקב"ה להיטהר ולשוב בתשובה לפניו.
רמז נוסף לחודש אלול מסתתר בפסוק: "וּמִשְׁלֹחַ מָנוֹת אִישׁלְרֵעֵהוּ וּמַתָּנוֹת לָאֶבְיֹנִים" - בחודש אלול יש להרבות במתן צדקה, מכיוון שידוע כי תפילה, תשובה וצדקה מעבירים את רוע הגזרה ומסייעים לעוונותינו להימחל.
סיבה נוספת לשם אלול, טמונה בלשון התרגום, שעל פיו אלול הכוונה להתבוננות, חיפוש וחיטוט. כפי הכתוב בפסוק "וַיָּתֻרוּ אֶת הָאָרֶץ" (במדבר יג), שאותו תרגם האנוקלוס: 'ויאללון ית ארעא' - במהלך כל חודש אלול אנחנו צריכים לפשפש במעשינו, להתבונן עמוק פנימה בתוכנו, ולעקור מן השורש את כל החטאים והפשעים שאנחנו נוהגים לחטוא במהלך השנה, על מנת שנזכה לשוב בתשובה שלימה.
האם אומרים סליחות בעשרת ימי תשובה? סליחות של עשרת ימי תשובה - הרב יהונתן ענבה: