צילום: קרן וולנודלו פנגוריה

יהדות

תגלית היסטורית ברוסיה: שרידי בית כנסת מזמן בית שני

הארכיאולוגים מצאו עקבות ליסודות וקירות בית הכנסת, בנוסף לחנוכיות מאבני שיש. צוות מהמשלחת הארכיאולוגית של פנגוריה גילה את הריסות בית הכנסת שהיווה חלק מהעיר היוונית העתיקה

מ. פריד
3 תגובות
צילום: קרן וולנודלו פנגוריה
אא

במהלך חפירות ארכיאולוגיות בעיר העתיקה פנגוריה בחצי האי טאמאן שבטריטוריית העיר קרסנודאר, השוכן ברוסיה באזור המפריד בין ים האזוב מדרום לים השחור, התגלו השבוע שרידים של בית כנסת עתיק מאוד, ובו ממצאים יהודים מתקופות קדומות.

המומחים שהופתעו מהגילויים שמצאו מסרו, כי לאחר בדיקה מעמיקה של יסודות בית הכנסת וקווי המתאר של קירותיו, הגיעו למסקנה כי הוא נבנה בשלהי תקופת בית המקדש השני, והמבנה עמד על תילו לפחות 500 שנים!

גילויי יסודות המבנה, המשיכו החוקרים לחפור ומצאו בתוך המבנה מנורות ופמוטי שיש, ושולחנות עתיקים שאחד מהם נושא את הכתובת היוונית העתיקה "בית כנסת". לפי בדיקות המומחים מתברר, כי בית הכנסת היה קיים כבר בתחילת המאה ה-1 לספירה הנוצרית, מה שהופך אותו לבית הכנסת העתיק ביותר ברוסיה ולאחד העתיקים בעולם, כך סיכמו בהתרגשות חברי המשלחת הארכיאולוגית.

המקום מכיל מתחם בעל שני חדרים, כל אחד בשטח של יותר מ-60 מ"ר, הוא מתאפיין בעיטורים עשירים בקירותיו הצבועים, וגגו היה מכוסה ברעפים. המוטיבים היהודים משיש שנמצאו, הינם ייחודיים ושונים מאלה שבארץ ישראל.

הארכיאולוגים מצאו עקבות ליסודות וקירות בית הכנסת, בנוסף לחנוכיות מאבני שיש. צוות מהמשלחת הארכיאולוגית של פנגוריה גילה את הריסות בית הכנסת שהיווה חלק מהעיר היוונית העתיקה פנגוריה לפני 3000 שנה.

פנגוריה נוסדה בשנת 543 לפני הספירה על ידי אנשים שברחו מאסיה בעקבות סכסוך עם המלך כורש הפרסי. העיר שימשה כמרכז סואן למסחר ולנסיעות.

בתמיכת קרן Volnoe Delo של המיליארדר הרוסי אולג דריפסקה, ארכיאולוגים מהאקדמיה הרוסית למדעים שחוקרים שרידים מהעיר, מצאו עקבות ליסודות וחומות בית הכנסת מול חצי האי טמאן ברוסיה.

בקטע אחד מופיעה הכתובת "בית כנסת" בעברית, בעוד שבשאר הכתובות נכתב ביוונית "בית תפילה" ו"בית כנסת". חוקרים אומרים שבית הכנסת מתוארך לתקופת בית שני ועמד במשך כ-500 שנים עד שפנגוריה נבזזה ונשרפה על ידי שבטים ברברים.

מהקרן נמסר כי: "ניתוח שברי העיטור שהשתמר מאפשר לנו להסיק שבית הכנסת הוקם בתחילת המילניום והתקיים לפחות 500 שנה, נוכחותה של קהילה יהודית איתנה בתוך העיר כבר במאה ה-1 לספירה מאוששת על ידי תיאורי חנוכיות על אמפורות ומצבות מאותה תקופה". עוד נמסר כי: "גם רישומים היסטוריים מתקופת ימי הביניים מאשרים את התפיסה שהיהודים היוו חלק ניכר מתושבי העיר".

בקהילה היהודית הגדולה הקיימת כיום בעיר קרסנודר הסמוכה, התקבלה הידיעה ברגשות גואים, בידיעה שהם ממשיכים מסורת בת אלפי שנים, ועל אף התקופות הקשות שעברה רוסיה, פורחת הקהילה עם אלפי משפחות יהודיות. 

תגלית היסטורית ברוסיה: שרידי בית כנסת מזמן בית שני

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי