חדשות בארץ
משרד הבריאות פרסם הבוקר (שני) להערות ציבור מתווה לצמצום והפחתת הסיכון מסיגריות נשרפות וסיגריות אלקטרוניות. המתווה כולל בין היתר, השוואת המיסוי על הסיגריות האלקטרוניות לסיגריות הרגילות, קביעת איסור טעמים והעלאת גיל המכירה ל-21. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, מסר: "לפני מספר חודשים, שני נערים אושפזו בעקבות שימוש בסיגריות אלקטרוניות – זוהי קריאת השכמה".
צוות הפעולה הלאומי במשרד הבריאות הוקם על ידי בר סימן טוב, לאחר המקרה של מידן קלר בן ה-16, שאושפז במצב קשה כשריאותיו קרסו כתוצאה מעישון מאסיבי של סיגריות אלקטרוניות. הצוות קבע כמה קווי מדיניות שיש לנקוט בישראל כדי להקטין את הסיכון מסיגריות. על פי המתווה יהיה איסור טעמים שונים לסיגריה במטרה לצמצם את הגירויים. בנוסף, למשרד הבריאות תינתן סמכויות לאכיפת מגבלת ריכוז הניקוטין הקיימת היום בחקיקה, ובנוסף, יוגבל נפח נוזל המילוי המותר לייבוא, שיווק ומכירה.
כמו כן, צוות הפעולה ביקש לקבוע שינויים במראה הסיגריה כך שתוחל אזהרה גרפית על כלל מוצרי הטבק והעישון, כך שיהיה איחוד חזותי על מוצרי העישון והאידוי, מעבר לאחידות של מראה החפיסות.
החלק הקשה ביותר במתווה הוא סוגיית המכירה, שכן על פי המתווה יוחל איסור על מכירת סיגריות אלקטרוניות חד פעמיות ומכירת מוצרי טבק ועישון, והמכירה תאושר בחנויות ייעודיות בלבד תוך צמצום מספר נקודות המכירה. בנוסף, המשרד מבקש להעלות את גיל המכירה ל-21, להשוות את המיסוי על סיגריות אלקטרוניות ויתר מוצרי הטבק, ולהחיל מיסוי על ניקוטין המיועד לשימוש שאינו רפואי ועל המכשיר עצמו. לבסוף, המשרד מבקש גם לקבל סמכויות לבצע אכיפת איסור פרסום ברשת האינטרנט.
יצרניות הטבק ובמיוחד הסיגריות האלקטרוניות, שיש להן לובי חזק בכנסת, יסרבו להשוואת המיסוי וצמצום נקודות המכירה, כך שסביר להניח שלפחות חלק מהדרישות לא יגיעו לספר החוקים של מדינת ישראל. בינואר האחרון, סירב שר האוצר סמוטריץ להשוות את המיסוי בין סיגריה רגילה לאלקטרונית וחתם על המשך הצו שמורה כי סיגריה אלקטרונית תמוסה במיסוי נמוך משמעותית מסיגריה רגילה.
שר הבריאות, משה ארבל, מסר כי: "תופעת העישון במדינת ישראל הפכה למגיפה של ממש. שיעור המעשנים בקרב האוכלוסייה הבוגרת עומד כיום על יותר מ-20% ואנו עדים לעלייה בחשיפת בני הנוער לסיגריות אלקטרוניות, כל זאת, לצד הנזקים הקשים הנגרמים מעישון פאסיבי. מדובר בתופעה מדאיגה מאוד ומשרד הבריאות בראשותי נחוש לקדם צעדים לצמצומה ולהגביר את המודעות לפגיעה שנגרמת בעקבותיה".
לדבריו, "יש בידינו לעשות הרבה כדי להפחית את מספר המעשנים באוכלוסייה מחד, ולמנוע הצטרפותם של חדשים למעגל המעשנים מאידך. המאבק מצריך מאמץ מורכב ומשותף, ואנו מחויבים לפעול ליישום המדיניות במגוון תחומים של מניעה ועידוד הגמילה, כדי להביא לקידום בריאות הציבור, צעירים ומבוגרים כאחד, מפני העישון ונזקיו".