ארכיאולוגיה
הקטע הארוך ביותר מתוך אמת המים העליונה הקדומה של ירושלים, נחשף לאחרונה בחפירות ארכיאולוגיות בשולי שכונת גבעת המטוס. את החפירות מנהלת רשות העתיקות כחלק מהרחבת השכונה, מטעם חברת "ערים" לפיתוח עירוני, ובשיתוף עיריית ירושלים. החפירות חשפו כ-300 מ' רצופים מהאמה העליונה, אשר הובילה מים לעיר העליונה של ירושלים, ובה ארמונו של הורדוס ובתי עשירי ונכבדי העיר לפני כ-2000 שנה.
"בשלהי ימי בית שני, גדלה העיר ירושלים באופן משמעותי, בית המקדש נבנה מחדש והמים שנבעו בגיחון ובבורות כבר לא הספיקו לאלפי עולי הרגל והתושבים, וצריך היה להביא אל העיר מים ממרחקים", אומרים ד"ר עפר שיאון ורותם כהן, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות. "על רקע זה, בנו החשמונאים והמלך הורדוס, שתי אמות מים משוכללות לירושלים, שהיו ממפעלי המים הגדולים והמורכבים בארץ-ישראל – ובכלל, בעולם הקדום. האמות ריכזו מי מעיינות באזור בית לחם, ובעזרת בריכות ענקיות, חוקים פיזיקלים (חוק הכלים השלובים, הסיפון, כח הכבידה), שימוש בטופוגרפיה ובכושר המצאה יוצא דופן, הזרימו את המים לאורך עשרות קילומטרים במצטבר.
האמה המכונה "האמה העליונה" הזרימה מים לעיר העליונה (הרובע היהודי והארמני של היום), וזו המכונה "האמה התחתונה", הובילה מים ישירות לבית המקדש.
האמה העליונה, שקטע ממנה נחשף כעת לאורך מאות מטרים, המשיכה לשמש גם לאחר חורבן ירושלים, בשנת 70 לספירה. הלגיון העשירי, מחריב המקדש, התבסס בעיר העליונה ומיקם בה את מחנהו. "גם עם הקמתה של העיר הפגאנית "איליה קפיטולינה" המשיך הלגיון העשירי לעשות שימוש באמה המתוחכמת הקיימת. הוא ערך בה שיפוצים נרחבים, והרים את המפלס הקדום בכחצי מטר", אומרים ד"ר שיאון וכהן. "בטיח שביסודות האמה מימי הלגיון העשירי, מצאנו כ-25 מטבעות, שפוזרו במרחקים שווים יחסית. לדעתנו, לא מדובר במקרה: ממש בדומה לנוהג כיום, המטבעות הונחו שם למזל טוב".
בין השאר, נמצא בתשתית אמת הלגיון גם מטבע משנה ב' למרד הגדול של מלחמת היהודים ברומאים, משנת 67- 68 לסה"נ. החוקרים סוברים, שבוני אמת הלגיון שילבו את המטבע הזה במכוון ביסודות האמה כשהניחו את התשתית לטיח.
לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "אמות המים לירושלים מספרים את סיפורה של העיר. לבנייתן נדרשו תקציבי עתק, ידע הנדסי רב ותפעול יום יומי. הן מעידות על ימי זוהרו של בית המקדש, על חורבנה של העיר ובנייתה אחרי חורבן הבית ובימיה של איליה קפיטולינה-כעיר אלילית. לאור חשיבות התגלית, שלא השתמרה במקומות אחרים לאורך כזה, בשיתוף פעולה עם עריית ירושלים וחברת "ערים", אנו מקווים כי ניתן יהיה לשמר אותה ולהציג אותה לרווחת הציבור".
"חשיפת הקטע הרציף הארוך ביותר של האמה העליונה כעת, ומציאת 25 המטבעות, תאפשר – אולי, לראשונה, תיארוך מוחלט של השלבים השונים של בניית אמות המים של ירושלים – ואולי אף תשפוך אור על השאלה– מי היה בונה האמה הראשון – האם היו אלה החשמונאים או שמא המלך הורדוס", אומרים החוקרים.
קטע האמה העליונה שהולך ונחשף בימים אלו, היה קבור תחת טונות של פסולת אדמה מודרנית. האמה התפתלה בתוואי טופוגרפי נוח ומתון, ועד כה, נראים בה שלושה שלבים ברורים: השניים התחתונים – מימי שלהי ימי הבית השני, והשלב העליון הוא – מימי הלגיון הרומי, שמחנהו כאמור שכן בעיר העליונה. איכות הבנייה במקום גבוהה, הטיח בה מוחלק היטב והדפנות מוגבהות. במקרים אחדים. לעיתים נבנתה האמה, היכן שנהרסו השלבים הקדומים, על יסודות לגובה 3 מ'.