בריאות
ראש השנה קרב ובא, וכנראה ששוב נמצא את עצמנו מתווכחים על התפוח האחרון ומתעקשים להשאיר את צלוחית הדבש אצלנו ולטבול ממנו כמה שיותר. הוא מתוק, טעים ומנחם, ובעל ערכים תזונתיים המיטיבים עם הבריאות.
הדבש הוא חומר טבעי המורכב בעיקר מסוכרים, בדגש על גלוקוז ופרוקטוז. תהליך התקשות הדבש מכונה גם "התגבשות", והוא מתרחש כאשר הסוכרים הללו מתקשים ויוצרים גבישים מוצקים.
מדוע זה קורה?
ישנן מספר סיבות מדוע דבש יכול להתקשות:
1. ריכוז סוכר גבוה - דבש המכיל ריכוז סוכר גבוה, נוטה יותר להתגבשות. כאשר היחס בין הגלוקוז למים גבוה יותר, הסבירות להתגבשות הדבש גוברת.
2. שינויים בטמפרטורה - שינויי טמפרטורה משפיעים בהחלט במקרים מסוימים ועשויים לשחק תפקיד משמעותי בהתגבשות הדבש. כאשר הדבש נחשף לטמפרטורות קרירות יותר, מולקולות הגלוקוז בדבש עשויות להתאחד וליצור גבישים. תהליך זה קורה לעתים קרובות אם הדבש מאוחסן במקרר.
3. אנזימים וזיהומים טבעיים - דבש מכיל אנזימים טבעיים, אבקה וזיהומים אחרים. חומרים אלה יכולים לשמש כמצע המספק משטח למולקולות סוכר, הנצמדות אליהם, ובכך נוצרים גבישים.
איך מרככים דבש שהתקשה?
ישנן מספר אופציות לרכך דבש שהתגבש והפך מוצק:
1. אמבט מים חמים
* ממלאים קערה או כיור במים חמימים (לא חמים).
* מניחים את אריזת הדבש הקשה במים החמים למשך 10 דקות. החום ירכך את הדבש ויקל על המזיגה.
2. מיקרוגל
* מעבירים את הדבש המוקשה לכלי העמיד במיקרוגל.
* מחממים אותו במיקרוגל במרווחים קצרים של 10-15 שניות, תוך ערבוב בין לבין. היזהרו שלא לחמם את הדבש יתר על המידה, מכיוון שהוא עלול להתחמם מדי ולגרום לכוויות. חזרו על התהליך עד למרקם רצוי.
3. תנור
* מחממים תנור לטמפרטורה נמוכה של 65 מעלות.
* מכניסים את מיכל הדבש המוצק לתנור למשך 15-30 דקות, או עד שהוא הופך רך ונזיל. גם כאן הקפידו שלא לחמם את הדבש יתר על המידה.
4. כיריים
* יוצקים את הדבש המוצק לסיר קטן.
* מחממים אותו על אש נמוכה, תוך ערבוב כל העת, עד שהוא הופך רך ונוזלי. היזהרו שלא לחמם את הדבש מידי. בהצלחה.