"להפוך לשלמים": למה חוזרים שוב ושוב על נוסח הווידויים?
צילום: David Cohen 156/shutterstock)

יהדות

"להפוך לשלמים": למה חוזרים שוב ושוב על נוסח הווידויים?

החזרתיות הזו מעודדת אותנו לשים לב שאין דבר שאינו בר תיקון. בדיוק כמו אמנות הקינצוגי, אם נאמין באמת בכח התיקון נוכל להשתדרג

מ. פריד
הוספת תגובה
"להפוך לשלמים": למה חוזרים שוב ושוב על נוסח הווידויים?
צילום: David Cohen 156/shutterstock)
אא

בבמה זו אני נוהג בדרך כלל לשתף בשאלות שונות שנשאלתי על ידי אחים רחוקים וקרובים, להציע כיווני חשיבה ולשמוע מהקוראים תובנות חדשות. הפעם אני מבקש להציג דווקא שאלה אישית שהטרידה אותי במשך שנים. מחשבה שלא נתנה לי מנוח מאז שנות בחרותי והשבוע גיליתי מבט חדש ומרענן על הנושא.

בשביל מה צריך כל כך הרבה וידויים? החל מראש חודש אלול, או ממוצאי שבת הקרובה, אומרים סליחות. בעשרת ימי התשובה, זמן הסליחות כמעט מכפיל את עצמו, וביום כיפור אנו מתוודים עשרה וידויים – מתפילת מנחה בערבו ועד לתפילת נעילה בסיומו. שוב 'אשמנו, בגדנו' ושוב 'על חטא שחטאנו'. שבים ומצהירים שאנחנו ואבותינו חטאנו. ואני רק שאלה. בשביל מה זה טוב? אותי באופן אישי זה רק מדכא. נקודת המוצא היא שכולנו חוטאים ועוברי עבירות... אנו חוזרים על כך הרבה פעמים כך שאין סיכוי שלא נזכור זאת... ולא זו בלבד: במוצאי יום כיפור איננו גונזים את המחזור ב'גניזה' מתוך תקווה שבשנה הבאה נהיה זכים וטהורים ולא נזדקק למחזור. אנו שומרים את המחזור בקפדנות, וגם בשנה הבאה כל יהודי בעולם יוכל להתוודות על פי הנוסח ולא לחשוש שהוא משקר.

אז מה? אין לנו סיכוי להיות טובים? בשביל מה אנחנו נפשי בשאלתי משננים שוב ושוב כמה שאנחנו לא-יוצלחים? השאלה הזו הפריעה לי הרבה זמן. השבוע הראה לי ידידי הרב אייל טוויטו קטע מדהים ב'מורה נבוכים' ששינה לי באופן אישי את התפיסה וביקשתי לשתף אותו עמכם. ק ִ ינְ צוּ גִ י (金継ぎ (היא אומנות תיקון ושחזור כלי חרס ביפן.

הפירוש המילולי של קינצוגי הוא "חיבור עם זהב" או "חיבור מוזהב". האמנים לוקחים כלים שבורים וסדוקים, מצפים את נקודות השבר בלכה מוזהבת ויוצרים כלי חדש, יפה ומעורר התפעלות – הרבה יותר משהיה בתחילה. כך מלמד אותנו הרמב"ם: אדם עם אמונה בכח התשובה, יכול למצוא דרך תיקון שתהפוך אותו ל'יותר שלם ממה שהיה קודם שיחטא'. זו הסיבה שאנו חוזרים שוב ושוב על הווידויים. לא בשביל לדכא אותנו אלא הפוך בדיוק! ככל שנעמוד בבית הכנסת יותר, ונראה עד כמה מגיעה כוחה של תשובה, תהיה לנו אפשרות פנימית להאמין בכח העצום הזה.

החזרתיות הזו מעודדת אותנו לשים לב שאין דבר שאינו בר תיקון. בדיוק כמו אמנות הקינצוגי, אם נאמין באמת בכח התיקון נוכל להשתדרג ולהפוך לטובים ושלמים הרבה יותר ממה שהיינו קודם. שאין דבר שאינו בר תיקון. בדיוק כמו אמנות הקינצוגי,
אם נאמין באמת בכח התיקון נוכל להשתדרג ולהפוך לטובים ושלמים הרבה יותר ממה שהיינו קודם.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי