סוכות
שמחת תורה הוא החג המתקיים מיד בסיום ימי חול המועד סוכות. חג שמחת תורה נקרא בלשון התורה "שמיני עצרת", שזה למעשה היום השמיני של חג הסוכות, שבו מתקיימת חגיגת סיום העצרת. השם הנפוץ יותר הוא "שמחת תורה" - היום שבו אנו חוגגים את סיום קריאת כל התורה. כמידי שבת קוראים פרשה מהתורה בבית הכנסת, וביום זה מסיימים את קריאת כל פרשות התורה, באמצעות קריאת הפרשה האחרונה, פרשת "וזאת הברכה". בחג שמחת תורה נוהגים לשיר ולרקוד, ולחלק לילדים שקיות הפתעה ודגלי תורה.
מי שמקבל את הכבוד לקרוא את הפרשה האחרונה נקרא "חתן תורה", ואילו מי שמקבל הכבוד לקרוא את הפרשה הראשונה של התורה בספר בראשית, נקרא "חתן בראשית".
המצווה העיקרית ביום החג הקדוש, חג שמחת תורה, היא השמחה, השירים והריקודים עם ספר התורה, וגם טקס ה"הקפות" הידוע. ביום שמחת תורה מוציאים את כל ספרי התורה מארון הקודש בבית הכנסת, ומקיפים שבע פעמים את בימת הקריאה בתורה, תוך ריקוד עם ספרי התורה ושמחה נלהבת.
טקס ההקפות
לפני ביצוע ההקפות, קוראים פסוקים מהתנ"ך, כאשר הפסוק הראשון הוא: "אַתָּה הָרְאֵתָ לָדַעַת, כִּי ה' הוּא הָאֱ-לֹהִים, אֵין עוֹד מִלְּבַדּוֹ". לאחר מכן נוהגים המתפללים להעביר את ספרי התורה ביניהם ולהחזיקם, בעוד אחד מהמתפללים נבחר להיות שליח ציבור הצועד ראשון ומוביל את התהלוכה בהקפות וקורא את הפסוקים בעת ההקפות, בעוד שאר הציבור חוזר אחריו. ההקפה הראשונה מתחילה במילים: "אנא ה' הושיעה נא, אנא ה' הצליחה נא, אנא ה' עננו ביום קראנו".
בעת שמחת התורה לא יושבים בסוכה ואף לא נוטלים לולב. בצאת שמחת תורה עורכים "הבדלה".