יהדות

אשליית המחלוקת: מה אנחנו מרוויחים ממאבקי כוחות?

לא פעם אדם מוצא עצמו בשעת הרצון להוכיח משהו לסביבה, מתווכח ומשליט כוח על מנת להוכיח את צדקתו. מדוע זה גובה מאיתנו מחיר כה כבד ומה הדרך הנכונה? הרב אייל אונגר מסביר
תומר כהן
הוספת תגובה
אא
(צילום: Andrii Yalanskyi/shutterstock)

יש אנשים שאוהבים לפנות אל המחלוקת והפלגנות. למה זה קורה? אשליה. ישנה אשליה שבאמצעות מחלוקת ותחרות, ניתן "לנצח" ולהשיג יותר, ולשכנע את האחר שאני מבין יותר, דרך שימוש בכוח וניסיון להכריע את העומד מולי. אלא שהדרך האמיתית רחוקה מאוד מכוח. הדרך היא סבלנות, הדרגתיות.

אין זה אומר שצריכים לוותר באופן מוחלט, האמת והשלום אהבו – גם השלום וגם האמת חשובים ויש לשמור על הצרכים והרצונות שלנו, אך במקביל אנחנו צריכים להתרחק ממחשבה שבכל מאבק אנחנו ננצח, מכיוון שזו אשליה הגורמת גם לצד השני להתנגד, לפתח אנטי ותחרותיות ולהפעיל מנגנוני הגנה על מנת לנצח גם כן במאבק או בוויכוח בשביל לא לחוש מקופח.

כך שניהם נכנסים ל"זירת קרב" וצוברים מאבקי כוחות, עד אשר מתברר בסוף שכל ההשקעה והפעלת הכוחות היו לשווא. בזמן וויכוח ומחלוקת רק נדמה לנו שאנחנו חזקים וצודקים, אולי זה נכון, אבל זה לא רלוונטי. השאלה היא כמה נשלם בדרך על אותו הצדק והחוזק? מדובר באשליה הגובה מאיתנו לא פעם מחיר כבד מאוד שאנחנו לא תמיד מודעים לו ומבינים אותו במקרה הטוב רק בדיעבד.

התשובה האמיתית היא פעילות בהדרגתיות ובצורה חיובית ועדינה, ובכך אדם יתקדם ויצמח למקום בריא, נכון ויעיל. את המרץ, ההשקעה, האנרגיה והחכמה יש לתעל לעשייה בריאה וחיובית. בהצלחה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי