אחד ממנהיגי הזרם הליטאי: 70 שנה לפטירת "החזון איש"
(צילום: shutterstock/David Cohen 156)

גדולי ישראל

אחד ממנהיגי הזרם הליטאי: 70 שנה לפטירת "החזון איש"

רבי אברהם ישעיהו קרליץ שהיה אחד ממנהגי הזרם הליטאי, בלט בפסקי ההלכה המורכבים שלו. ועד היום פסקיו וכתביו משמשים כיסודות ליהדות
הרב ארז קדוסי
הוספת תגובה
אחד ממנהיגי הזרם הליטאי: 70 שנה לפטירת "החזון איש"
(צילום: shutterstock/David Cohen 156)
אא

70 שנה לפטירתו של "החזון איש"

מסע חייו:

רבי אברהם ישעיהו קרליץ אחד מגדולי הרבנים הליטאים, "החזון איש". עיר לידתו בעיירת קוסובה, בלארוס בשנת (1878) תרל"ט. עוד מילדותו ינק את לימוד התורה מאביו רבי שמריהו יוסף קרליץ זצ"ל.

בשנת תרס"ו (1906) נשא לאישה את הרבנית בתיה שעסקה משעות הבוקר ועד הלילה בפרנסה לבדה כדי לתמוך בבעלה ובתורתו. בשנת (1933) תרצ"ד החליט ה"חזון איש" להגיע לארץ ישראל והשתקע בעיר בני ברק, שצמיחתה הרוחנית זקופה לזכותו. ה"חזון איש" הקים את הכולל "החזון איש" יחד עם גיסו, הרב ישראל קנייבסקי, שהיה מנשיאי הכולל. ומכיל עד היום מאות אברכים.

נפטר בשנת (1953) תשי"ד בליל שבת כשהוא בגיל 74. מקום קבורתו בני ברק.

צניעותו וגדלותו:

זכה ללמוד בשקיקה וברח מהכבוד, בצורה שהסתיר את שמו מכתביו.

הרב לא למד בישיבה ולא בתלמוד תורה, מקטנותו אביו שכר לו מלמד ללימוד התורה ואף זכה ללמוד במחיצתם של רבי חיים עוזר גרודזנסקי זצ"ל ורבי משה רוזין מחבר הספר "נזר הקודש".

הפגישה ההיסטורית עם בן גוריון:

באותה העת ראש הממשלה דאז, דוד בן גוריון, הגיע בליווי ארבעה שוטרים בשעה 10:00 בבוקר לבני ברק כדי להיפגש עם הצדיק.

צלמי העיתונות לא הורשו להיכנס לחדר הפגישה. גם בציבור הכללי היה רעש מהפגישה, העיתונים דיווחו על כך. דוד בן גוריון העלה שאלה ל"חזון-איש": "יש לנו השקפות שונות איך נחיה יחד?"

בפגישה נכח גם יצחק נבון, מזכיר של בן גוריון, שהיה עד לשיחות ואמר בשם החזון איש, "שהוא מאמין שיבוא יום וכולם ישמרו שבת ויתפללו". הפגישה נערכה קרוב לשעה, ובמהלכה ראש הממשלה דאז התעניין בספריו ששוכנים בבית הצדיק.

השיחה הסתיימה בלחיצת ידיים. בן גוריון המשיך לשלוח מכתבים לחזון איש, וזה ציטוט מאחד המכתבים: "ירשה לי כבודו להוסיף שביקורי היה עבורי חוויה בלתי נשכחת".

נקודות מנחות מתורת ה"חזון איש":

האמונה: "בכל פעם הריני מורגל להחזיק את האמונה, כי לא נעשה דבר בעולם במקרה, רק על פי השגחתו יתברך והרני מתאמץ בתפילה להעביר את הגזירה, ולפיכך הריני מתייחס בקרירות להשתדלות, כי על פי הרוב אין ההשתדלות ברורה" (נתיבות האיש).

העונג האמיתי: "העונג היחידי הוא לי לעשות רצון קוני ואין לי צער יותר גמור מכשלון בעוון".

אהבת חינם: "נהנה אני לשמח ליבות בני אדם ומאוד חובתי להיזהר לגרום אי נעימות לבני אדם אף לרגע אחד".

ענוה: "ורוצה אני לקבל האמת מכל אדם ואין דרכי להחזיק, רק להקשיב, כי ידעתי כי האדם כולו שגיאה".

חינוך: "חינוך הדור הבא הוא ראשית חובותינו להשיב לב הבנים לאביהם שבשמים".

עולם חדש: "כאשר זוכה האדם לראות את אמיתת מציאותו יתברך מיד נכנס בו שמחה גיל אין קץ, ונשמתו נעימה עליו, והדימיון משלים עם השכל לחזות בנועם ה'... ונפשו העדינה מתעטפת בקדושה... ונגלה לפניו עולם חדש" (ממכתבי החזון איש).

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי