יהדות

"35 שקל?! איזה קמצן": הראשל"צ הרב יצחק יוסף על הכתובה

מתחתנים? בשעה טובה ובמזל טוב. האם מותר לכתוב סכום נמוך בכתובה והאם זה תופס בפועל על פי פסק הדין בהלכה? הראשון לציון מרן הרב יצחק יוסף שליט"א עם ההסבר
תומר כהן
הוספת תגובה
אא
(צילום: Dima Shetinin/shutterstock)

הראשון לציון מרן הרב יצחק יוסף שליט"א מספר על מקרה שאירע באחת המועצות הדתיות המקומיות בארץ, כאשר נשלחה למרן כתובה של רב מסוים, שהיה אחראי על סידור הקידושין. בצירוף לכתובה ביקשו ממרן הראשון לציון שישלול לאותו הרב את האישור להמשיך לסדר את הקידושין, מכיוון שבכתובה כתב סכום מגוחך על סך 35 שקלים. "35 שקלים? איזה קמצן", אנחנו מיד חושבים, וכך גם התפלא מרן, שהרי מדובר בסכום נמוך משמעותית ממה שנהוג ומקובל לכתוב בכתובה, ועולה השאלה מה הדין במצב כזה? האם זה הסכום שייתנו לאישה במידה שתתגרש? התשובה לכך היא לא. על פי הדין, מסביר מרן הרב יצחק יוסף שליט"א, יעניקו לאותה האישה לפחות 4,500 שקלים ואפילו יותר כפיצוי על הגירושין. "לפעמים אנחנו מחייבים פיצוי", אומר מרן הרב יצחק יוסף.  

"זה לא תפס. יש לה בתנאי בית דין", מסביר מרן הראשון לציון הרב יוסף, "וגם כתוב בשאר הכתובה, שהוא מתחייב לה בכתובתה. בלאו הכי יש לו חיוב של כתובה שתיקנו חכמים."  

האם הזוג נחשב כנשוי לאחר הסכום שנרשם? כן. "הבעל יכול להישאר עם אשתו כמה ימים ואין צורך לרוץ מיד לאיזה חכם", מסביר מרן הראשון לציון הרב יוסף, "לעשות כתובה חדשה ולהביא שני עדים חדשים. זה נקרא כתובה דאירכסא - כתובה שכאילו אבדה. למשל כאשר ביתו של אדם נשרף יחד עם הכתובה חס ושלום או שסתם הכתובה אבדה לו, מותר להישאר כמה ימים עם אותו האדם ואין צורך להיבהל מפני שהדבר מותר. זה לא נחשב לאדם שחי עם אשתו ללא כתובה, יש לו כתובה בתנאי בית דין. עושים כתיבה דאירכסא, הולכים לחכמים וכותבים כאילו הכתובה נפלה או אבדה לו וכותבים כתובה חדשה."     

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי