חדשות
האם מערך המנהרות של ארגון הטרור חמאס הפתיע את ישראל? על פי דיווח הערב (שלישי) ב"ניו יורק טיימס", נראה שכן. גורמי מודיעין העריכו כי רשת התת קרקע של הפלגים בעזה נעה סביב ה-400 קילומטרים, אלא שהמספרים שנחשפים במהלך התמרון הקרקעי גבוהים הרבה יותר.
5,700 פירי כניסה ויציאה, שנעים על פני רשת תחתית שנעה בין 560 ק"מ ל-720 ק"מ של מפעלים תת קרקעיים לייצור אמל"ח, מחסנים, מחרטות נשק ומתקני טרור. רק בחאן יונס, העיר השנייה בגודלה ברצועה שבה מתמקדת כעת הלחימה, אותרו 160 ק"מ של מנהרות. באחת מהן נמצאו מדרגות בעומק שבע קומות.
רק כדי לסבר את האוזן, אורכה של מדינת ישראל בקו אווירי ממטולה הצפונית עד לאילת בדרום, הוא 422 ק"מ. רשת המנהרות שנחשפה ברצועה הייתה יכולה לחצות את ישראל מגבולה הדרומי ועד לקצה הצפון, ולחזור כמעט עד מצפה רמון.
מסמך מ-2015 שהובא בכתבה טוען כי חמאס השקיע כ-3 מיליון דולר בסך הכול בהקמת מערך המנהרות שלו. בין השאר, גם כאלה שנבנו מתחת לבתי מגורים של אזרחים או מבנים בעלי רגישות ציבורית גבוהה יותר בדעת הקהל, כמו בתי ספר ובתי חולים.
על פי גורמים צבאיים שצוטטו בכתבה, הפעילות ברצועה הראתה כי יש שני סוגי מנהרות. לפעילים הזוטרים ולמפקדים. עבור הבכירים נבנו מנהרות עמוקות, מוגנות - ובעיקר נוחות מאוד, כך שאם ייאלצו לשהות בהן זמן ממושך.
"המנהרות הן סיוט תת-קרקעי עבור הצבא הישראלי, והן עורק הנשימה של חמאס", כתבו ב"טיימס". "כל מטרה אסטרטגית של ישראל ברצועה תדרוש עתה להתמודד עם איום המנהרות התת-קרקעיות".