חדשות בארץ
הדו"ח הסופי של ועדת החקירה הממלכתית ל"אסון מירון" מתפרסם היום (רביעי), קרוב לשלוש שנים אחרי האסון שגבה את חייהם של 45 בני אדם. על פני מאות עמודים, סוקרים חברי הוועדה את רצף האירועים העובדתי בליל ההילולה, מצביעים על הכשלים בניהולה ובהכנות אליה ומצביעים על מי שהם רואים כאחראים ישירים למחדל שאפשר את הטרגדיה הנוראה.
הוועדה מטילה אחריות אישית על ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך נמנעת מלהמליץ על מעשים אופרטיביים נגדו, כמו הדחה למשל. כך גם כלפי השר לביטחון הפנים לשעבר ויושב ראש הכנסת בהווה, אמיר אוחנה, והמפכל מאז ועד היום, יעקב שבתאי.
לגבי אוחנה, המליצו בוועדה שלא למנותו יותר לתפקיד השר הממונה על המשטרה, המשרד שכונה אז "ביטחון הפנים" והיום תחת השר איתמר בן גביר, מכונה "המשרד לביטחון לאומי", אך תחומי אחריותו וסמכותו לא השתנו באופן מהותי.
באשר לרב ניצב שבתאי, הוועדה נוקטת בגישה מעט חריפה יותר. למעשה, כותבים חברי ועדת החקירה, אילולא המלחמה והמתיחות הביטחונית - היו ממליצים להחליט על הדחתו מיד. "בשל הנסיבות, על הממשלה להחליט על המועד".
"יש יסוד סביר לקבוע שנתניהו ידע כי אתר קבר הרשב"י מטופל במשך שנים טיפול לקוי", נכתב בדו"ח הסופי. הם התריעו כי המידע שהיה בידי נתניהו מספיק כדי להקיש שעלול להיווצר סיכון להמוני המבקרים במקום, בפרט בל"ג בעומר. "גם אם, לשם הזהירות, נניח כי לנתניהו לא הייתה ידיעה של ממש בעניין - בנסיבות הדברים היה עליו לדעת זאת".
"על ראש הממשלה מוטלת אחריות לאתר באופן יזום נושאים המחייבים את טיפול משרדו ובמידת הצורך את התערבותו, בפרט כאלה הקשורים לסיכון חיי אדם", ציינו. "ודאי שחובה זו מתבקשת לאחר אסון הכרמל והאמור לגביו בדוח מבקר המדינה. בנסיבות המתוארות היה על ראש הממשלה לאתר את הצורך לטפל באתר קבר הרשב"י".
על חבר הכנסת אמיר אוחנה, כתבו חברי הוועדה כי "מצופה מהשר כי כאשר מובאת לו סוגיה משמעותית ומורכבת מסוג זה בשיחת טלפון במוצאי שבת, בטרם יגבש ויביע את עמדתו, הוא יקיים דיון ייעודי עם הגורמים המתאימים במשטרת ישראל ויתייעץ עם המזכירות הביטחונית".