בריאות
האם מותר לרכוב על אופניים עם מנוע עזר במדרכה? אופניים עם מנוע עזר, המכונים גם "אופניים חשמליים", הפכו בשנים האחרונות לאחד האמצעים הפופולריים ביותר להתניידות בישראל. תופעה זו נובעת מהיתרונות הרבים שהם מציעים - החל מחיסכון בעלויות, דרך נוחות התנועה ועד לתרומה לסביבה. עם זאת, רכיבה על אופניים חשמליים מחייבת הבנה של כללי התנועה והבטיחות הייחודיים להם. במאמר זה נסקור את הנחיות הרכיבה, החוקים החלים עליהם ונספק טיפים חשובים לרכיבה בטוחה ומהנה.
על פי התקנות, בהיעדר מסלולי אופניים מוגדרים בשטח עירוני, הנסיעה על אופניים עם מנוע עזר תהיה על הכביש בצידו הימני, קרוב לשול או בצידו הימני של נתיב תחבורה ציבורי במידה וקיים. בדרכים בין עירוניות וכבישים מהירים, הרכיבה תהייה על המדרכה או בשולי הדרך.
על פי התקינה שנקבעה בישראל, רכיבה על אופניים חשמליים לא תעבור את המהירות של 25 קמ"ש, ועליהם להיות בעלי מערכת המשביתה את המנוע במידה והמהירות גבוהה יותר. ככל שמדובר במסלולי רכיבה עמוסי הולכי רגל או מכוניות בצידיהם, יש לרכב במהירות המאפשרת מרחב תגובה ובלימה מספיק, ובמקרים אחרים עדיף להתקדם בהליכה עם האופניים.
בכל אחד מהמצבים הללו יש להתחשב בקיומם של הולכי רגל. יש להקפיד על כללי התנועה, כולל עצירה לפני מעבר חצייה ואיתות לפני פנייה. במקרה שבו אין מסלול מוגדר לרכיבה (שביל אופניים) והכביש סואן ועמוס, ניתן לרכב במקביל למדרכה אך לא לזגזג בין רכבים.
1. חל איסור מוחלט לרכב על אופניים במנהרה.
2. חל איסור על הובלת חפצים באמצעות אופניים חשמליים, במידה והחפצים חורגים מחוץ לחלק הקדמי או לחלק האחורי של האופניים, בכל מקרה חל איסור עם אורכם מעל 70 ס"מ.
3. חל איסור לנסוע במקביל לרכב אחר, אלא למטרת עקיפה בהתאם לדין הנהוג לכללי עקיפה.
אופניים חשמליים הפכו לאחד האמצעים הפופולריים ביותר להתניידות בישראל, אך רכיבה עליהם מחייבת הבנה של כללי התנועה והבטיחות הייחודיים להם. מאמר זה סיפק מידע מקיף על היכן מותר לרכוב, מהי המהירות המותרת, וכן על חוקי התעבורה החלים על אופניים חשמליים. בהקפדה על הנחיות אלו, ניתן ליהנות מהיתרונות הרבים שמציעים אופניים חשמליים, תוך שמירה על בטיחות הרוכב והסובבים אותו.