ה"כלי יקר": 6 עובדות על הצדיק
ה"כלי יקר": 6 עובדות על הצדיק (צילום: מרים שטייגמן)

גדולי ישראל

ה"כלי יקר": 6 עובדות על הצדיק

כשהמהר"ל הרגיש שזמנו הולך ואוזל ביקש מה"כלי יקר" לפרוס את ידיו תחת המשרה הציבורית. כמה עובדות מעניינות על רבי שלמה אפרים מלונטשיץ זצוק"ל

הרב ארז קדוסי
הוספת תגובה
ה"כלי יקר": 6 עובדות על הצדיק
ה"כלי יקר": 6 עובדות על הצדיק (צילום: מרים שטייגמן)
אא

בעל הספר המפורסם ה"כלי יקר" על חמישה חומשי תורה, רבי שלמה אפרים מלונטשיץ זצוק"ל, הדרשן המפורסם בדורו ורבה של העיר פראג במחיצתו של המהר"ל מפראג והשל"ה הקדוש.

כמה עובדות על הצדיק

לידתו

נולד בשנת 1550 במדינת פולין במחוז לנצ'יצה לפני 475 שנה, לאביו רבי אהרן מלונטשיץ זצ"ל. למד בצעירותו בישיבת מהרש"ל (על שם מורנו הגדול רבי שלמה לוריא שהיה מגדולי הפוסקים). ה"כלי יקר" היה מכנה אותו ב- "רבו הומור". לאחר תקופה עבר הצדיק לאוקראינה, לעיר ירוסלב, ולאחר מכן ללבוב שם היה דרשן מפורסם בדורו.

 

צאצאיו

הרב הירש - כיהן כראש ישיבה בפראג.
הרב יצחק.

 

בכל דרכיו

בהיותו בן 50 בערך קיבל חולי בצורה קשה, ולכן הוחלט להוסיף לרב את השם שלמה, וברוך ה' זכה לקום ממיתת חוליו. בעקבות כך, הודה לבורא עולם על הנס שזכה לו, וגם ציין זאת בהקדמת הספר "כלי יקר", שם מתאר הרב את אשר אירע: "בשנת ה'שס"א (1601) קודם ימי הפורים, נפלתי למשכב בחולי מסוכן כמה שבועות, עד שהוסיפו לי שם שלמה. ובחמלת ה' הוציאני מתוך ההפיכה להחיות אותי. כיום הזה נדרתי לה' ואשלמה לכתוב חיבור זה לכבוד ה' ותורתו ולגלות מצפוניו".

 

צדיק כתמר יפרח 

בשנתו ה-54 לחייו, בשנת ה'שס"ד (1604) נקרא רבי שלמה לכהן במחיצתו של המהר"ל מפראג (מורנו הגדול רבי ליווא) שהיה כבר בשנותיו האחרונות בחייו. התבקש רבי שלמה לכהן כראש הישיבה ורבה של פראג. רבי שלמה אפרים הסכים לבקשת המהר"ל ופרס ידיו את חסותו על התפקיד, ושימש במסירות כרב קהילת פראג.

בשנת (1609) בעקבות פטירתו של המהר"ל המשיך לכהן רבי שלמה לבדו כרבה של פראג, ולאחר 23 שנה, בשנת (1614) הצטרף לרבי שלמה רבי ישעיה הלוי הורביץ זצוק"ל, השל"ה הקדוש, (גורש עם היהודים מפרנקפורט) לכהן יחד איתו בעיר פראג.

 

ספריו

מלבד ספרו המפורסם, זכה הרב לכתוב ספרים נוספים. ספר "עוללות אפרים" - דרשות על מועדי השנה, שמחות על ברית מילה, חופה וקידושין. ספר "ארח לחיים" - לראש השנה, יום הכיפורים ופסח, ועוד ספרים רבים ונוספים על נושאים שונים.

 

הסתלקותו

הצדיק הסתלק לבית עולמו בתאריך ז' באדר ה'שע"ט (1619), מקום קבורתו בבית העלמין בפראג, סמוך למקום קבורת המהר"ל מפראג. עד היום חקוקות האותיות על המצבה העתיקה שמציינות את שמו ותאריך פטירתו.

 

זכותו תגן עלינו אמן ואמן.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי