ביטחוני
ועדת החוץ והביטחון בכנסת אישרה היום (חמישי), את תקנות בתי הקברות הצבאיים, שיתירו למשפחות חללי צה"ל, לבקש לכתוב על מצבת יקיריהן את האותיות "הי"ד".
במהלך התכנסות הוועידה, הביעו חברי הכנסת הסכמה למהלך, מלבד חבר הכנסת אלעזר שטרן, שנמנע.
צוות הייעוץ המשפטי ציין במהלך הוועדה, כי החל ממלחמת לבנון הראשונה, דרשו משפחות שינוי בכיתוב האחיד על המצבות. לאחר התקדמות משפטית ולאור עתירות שהוגשו לבג"ץ, נקבע כי חוק בתי הקברות הצבאיים יתוקן בחקיקה.
אישור הוועדה מקנה למשפחות החללים לבחור האם להשאיר את הכיתוב על המצבה רק עם שם החייל ודרגתו, או להוסיף לשם גם את האותיות "הי"ד" או "ז"ל".
התיקון אושר בהמשך לבקשתה של משפחת יודקין, שבנם סרן ישראל יודקין הי”ד, נפל בקרב במלחמת חרבות ברזל, להוסיף את צירוף האותיות “הי”ד” על המצבה.
שר הביטחון הורה לקבל את עמדת המועצה הציבורית להנצחת החייל באשר לבקשת המשפחה ובשלב כך, המועצה התכנסה לדיון ב- 2 ביולי 2024, וקבעה ברוב קולות כי הביטוי “השם יקום דמו” הינו מקובל, בהתאם לאמונה ולמסורת היהודית.
חברי המועצה שנכחו בדיון המליצו לאפשר להוסיף את הכיתוב “הי”ד” או "ז"ל" למצבות צבאיות של חללי צה"ל שנפלו בקרב או חללים שנפלו בעת פיגוע חבלני.
שר הביטחון הסכים עם המלצת המועצה הציבורית במלואה, והתקנות החדשות אושרו כעת בוועדת החוץ והביטחון.
ח”כ יוליה מלינובסקי כתבה בתגובה להחלטה: “בזכות המשפחה הלוחמת שלו, ישראל הי”ד יכול סוף סוף לנוח בשלווה. הייתה לי הזכות לסייע להם ולמשפחות רבות שהנושא הזה מאוד חשוב להן. סרן ישראל יודקין הי”ד נוח על משכבך בשלום”.
אמו של סרן ישראל יודקין הי"ד, הובילה מאבק של ממש, שאף יצא לתקשורת, על מנת לאפשר את הכיתוב על מצבת בנה היקר. בהמשך לכך, שר הביטחון יואב גלנט אמר אמש, כי האם לימדה אותו פרק בהיסטוריה היהודית. גלנט הוסיף כי הי”ד אינו ביטוי בעייתי, להפך הוא ביטוי יהודי שורשי שנעשה בו שימוש לאורך כל הדורות.