בשורה היסטורית: טיפול ייעודי ראשון לגידולי מוח
(צילום: Velimir Zeland/shutterstock)

חדשות בריאות

בשורה היסטורית: טיפול ייעודי ראשון לגידולי מוח

לאחר שנים של מחקר ופיתוח, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר השבוע את התרופה וורניגו (Voranigo) לטיפול בגליומה, גידול מוח ממאיר איטי אך מסכן חיים

דניאל הלוי
הוספת תגובה
בשורה היסטורית: טיפול ייעודי ראשון לגידולי מוח
(צילום: Velimir Zeland/shutterstock)
אא

אישור זה מהווה פריצת דרך משמעותית, שכן וורניגו היא התרופה הראשונה המאושרת לטיפול ייעודי בגליומה בדרגה נמוכה, והיא מסוגלת להאט משמעותית את התקדמות המחלה.

גליומה נפוצה בעיקר בגילאי 30-40, ומתאפיינת בפרכוסים ובפגיעה ביכולות תפקודיות כמו דיבור, זיכרון או תנועה. עד כה, לא היו למטופלים אופציות טיפוליות יעילות, והם נאלצו לבחור בין המתנה להתפרצות המחלה לטיפול אגרסיבי עם תופעות לוואי קשות.

וורניגו היא טיפול ביולוגי מותאם אישית, המיועד לחולים עם גידול מסוג אסטרוציטומה או אוליגודנדרוגליומה בדרגה נמוכה ועם מוטציה מסוג IDH. במחקר קליני רחב היקף, בו השתתפו גם מטופלים ורופאים ישראלים, נמצא כי וורניגו מפחיתה ב-61% את הסיכון להתקדמות המחלה.

תוצאות המחקר הראו יעילות ובטיחות גבוהות בהשוואה לטיפולי כימותרפיה או הקרנות, לצד הפחתה משמעותית בתופעות הלוואי. פרופ' דבורה בלומנטל, מומחית לנוירואונקולוגיה מבית החולים איכילוב, שהייתה המגייסת המובילה בעולם למחקר, אמרה כי "ורוניגו הוא לא פחות מטיפול ביולוגי מותאם אישית למוטציה, שזה מרגש מאוד".

מאיה ביימן עמיאל, שאובחנה בגליומה בגיל 24, היא אחת מהמטופלות הראשונות שהשתתפו במחקר וורניגו. היא מספרת כי בזכות הטיפול היא הצליחה להתחתן ולהקים משפחה, וכי תופעות הלוואי כמעט ולא נוכחות בחייה. "עבור מטופל עם גידול מוחי, קשה להסביר במילים את הערך שיש לזמן", היא אומרת. "אני שמחה מאוד שהזכות הזו תהיה זמינה מעכשיו ליותר ויותר מטופלים".

ד"ר קרן גונן, מנכ"לית העמותה הישראלית לגידולי מוח, אמרה כי אישור וורניגו מהווה "צומת ממשית בחייהם של המטופלים הצעירים". היא הדגישה כי עד כה לא הייתה להם שום אופציה טיפולית שענתה על צורכיהם הייחודיים.

בחודשים הקרובים יעלה הטיפול לועדת סל התרופות, והמטופלים הישראלים מקווים שהוא ייכנס לסל כבר בשנה הקרובה. "בשבילנו זו לא שאלה של נוחות אלא שאלה של חיים", הם אומרים.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
רפואהסרטן
שידור חי