מתכונים ואוכל
זעפרן הוא כעין שערות אדומות שמופק מפרח הכרכום הסגול. מדוע הוא כל כך יקר? משום שבכל פרח יש רק שלוש 'צלקות' של זעפרן, וכדי לתלוש אותן צריכים ידיים מדויקות במיוחד. על מנת לייצר קילוגרם אחד של זעפרן יבש, נדרשים בין 75,00 ל-100,000 פרחי כרכום, והקציר נעשה ברובו באופן ידני, כדי לא לפגוע בעדינות התבלין ולא לאבד שיערות יקרות.
פרחי הכרכום פורחים גם רק בעונת הסתיו, כך שזמן איסוף השערות הדקיקות הוא קצר במיוחד.
ולבסוף, חשוב לציין כי הליך ייבוש השערות מצריך אף הוא דיוק, על מנת לשמור על איכותו, צבעו, ריחו וטעמו של הזעפרן.
איך נכון להשתמש בזעפרן?
הטעמים והארומה של הזעפרן חזקים מאוד, ולכן כמות קטנה מספיקה.
להלן טיפים לשימוש אופטימלי:
1. השרייה במים חמים
כדי למצות את הטעמים והצבע, השרו את חוטי הזעפרן במים חמים למשך כ-10–15 דקות לפני הוספה למנה. אפשר גם להשתמש במעט חלב חם או מרק בהתאם למתכון.
2. לטחון טרי
אם יש לכם חוטי זעפרן שלמים, ניתן לטחון אותם בעדינות במכתש ועלי לפני ההשרייה לשחרור מקסימלי של טעם וצבע.
3. שילוב במנות חמות
זעפרן מתאים במיוחד לתבשילים כמו ריזוטו, פאייה, תבשילי אורז, מרקים, דגים וקינוחים. הוסיפו את הזעפרן בשלב הבישול, כך שהוא יוכל להתפזר ולהעמיק את הטעם והצבע.
4. כמות קטנה מספיקה
6-8 חוטים של זעפרן יכולים להעשיר תבשיל שלם, אז השתמשו בו בחוכמה ובמשורה.
זעפרן אמיתי מעניק טעמים ארומטיים ייחודיים וגוון זהוב עמוק, ולכן הוא מוערך כל כך במטבחים ברחבי העולם.