יהדות
לאחר 1000 שנה ללא רב, הישג רוחני משמעותי נרשם בנסיכות אנדורה, לאחר שהרב יקותיאל קלמנסון, מונה רשמית לרבה של המדינה. קלמנסון עבר להתגורר במדינה בחודש נובמבר האחרון יחד עם רעייתו רחל וחמשת ילדיהם. אנדורה, הממוקמת בין צרפת לספרד, מונה כ-85,000 תושבים. משפחות יהודיות רבות ברחו לאנדורה בשנת 1976, בתום מלחמת ששת הימים, בתקופה שבה נשקפה סכנה ליהודים במדינות מוסלמיות.
שמעון בר ששת, יהודי יליד מרוקו המתגורר באנדורה משנת 1979 יחד עם רעייתו ריינה, סיפר לאתר Chabad.org: "שקט כאן, זה רגוע כאן. אין פשע או אנטישמיות, אתה יכול ללכת ברחובות בחצות או שתיים לפנות בוקר ברגוע".
בר ששת סיפר כי הדת המרכזית במדינה היא קתולית ולכן נאסר על הקמת בתי תפילה של דתות אחרות במדינה. אלא שבשנת 1998 חלה תפנית, ובתום שנים של תפילה בהיחבא בתוך בתים, הצליחו מנהיגי הקהילה, בצעד מכונן, ביניהם נשיא הקהילה היהודית הנוכחית, יצחק בנכלוך ואחיו, סלומון, מנהיג פוליטי מקומי - לייסד מרכז תרבות יהודי רשמי, הראשון באנדורה. במרחב זה הורשו היהודים להתפלל ולהפגין נוכחות דתית.
"הקהילה היא מרוקאית מסורתית", אמר בר ששת, "חגים נחגגים, ותפילות שבת מתקיימות בכל שבוע, אם כי מניין יכול להיות אתגר".
בר ששת כיהן עד כה ובאופן לא רשמי, בתפקיד רב באנדורה, וכעת הוא מוסר בשמחה את התואר לרב קלמנסון שנשלח מחב"ד.
על הצורך העז של היהודים במדינה בדמות רוחנית, אמר בר ששת: "היינו צריכים כאן רב. לכבוד פורים וחנוכה שלחו לנו חב"ד מטולוז צרפת בחורי ישיבה, ולראש השנה ויום הכיפורים עזרו לנו להביא רב מפריז".
עוד הוסיף כי הרב יוסף מטוסוף, נהג לטוס במשך שנים מטולוז לאנדורה תוך שליחות אדירה, על מנת לקיים טקסי ברית מילה. "הוא היה עזר אדיר לקהילה שלנו", סיפר בר ששת, "גם הרב דוד ליברזון מחב"ד ברצלונה שמר על קשר עם הקהילה וסייע להם".
"ניסינו לעשות את המקסימום, אבל זה לא קל בלי רב, ומעולם לא היה לנו. היה צריך מישהו שילמד את הילדים ואת המבוגרים תורה. רבים מאיתנו שומרים על המסורת אך לא יודעים הרבה על לימוד תורה".
הרב קלמנסון סיפר לאתר Chabad.org כי באנדורה יש בערך 250 יהודים, כאשר רובם לא מעורבים בקהילה. "אנחנו מקווים להיפגש עם כולם - חברי הקהילה הוותיקים ואלה שמעולם לא היו מעורבים בחיים היהודיים. בנוסף לקהילה המרוקאית ההיסטורית, יש הרבה עולים חדשים שלא מצאו את מקומם בקהילה היהודית."