לקראת שבת
דניאל עובד במשרד רואה חשבון מהשעה שמונה בבוקר עד השעה חמש אחר הצהריים ברציפות, אשתו המסורה דאגה להכין לו בכל יום ארוחת צהרים ארוזה, יום אחד שכח דניאל את ארוחת הצהריים בביתו, ולכן הלך לקנות מיני מאפה מהמאפייה הסמוכה, ברך מזונות ואכל כמה בורקסים תוך כדי שהוא ממשיך בעבודתו, לבסוף גילה שאכל כמות גדולה של בורקסים. הסתפק דניאל האם עליו לברך ברכת המזון, או שבגלל שבהתחלה תכנן לאכול מעט וברך מזונות לכן צריך הוא לברך על המחיה, מה דעתכם?
תשובה: על כל מני מאפה המתוקים כמו בורקס או רוגלעך יש לברך מזונות ועל המחיה כיון שאין דרך לקבוע עליהם סעודה אלא אוכלים מהם מעט לקינוח ותענוג. אבל אדם שקבע את סעודתו על מיני המאפה הללו צריך לברך המוציא וברכת המזון כמו לחם.
שיעור קביעות סעודה המחייב בברכת המזון הוא: לבני ספרד שיעור של 216 גרם, ולבני אשכנז שיעור של 325 גרם. (לבני אשכנז אם אכל שיעור של 216 גרם ושבע יש לו לברך ברכת המזון).
ולכן רצוי לכל אדם שרגיל לקנות ממאפייה קבועה לשקול פעם אחת את מיני המאפה שרגיל לקנות, ובכך ידע בצורה מדויקת ממתי עליו לברך ברכת המזון. כמו כן אפשר לבדוק אצל המשקל של המוכר מהו משקל המאפים שנקנה (אחר קיזוז משקל השקית) ובכך ידע האם עליו לברך ברכת המזון.
באופן כללי יש לדעת שרוגלעך בינוני שוקל כ 40 גרם, ובורקס תפוחי אדמה שוקל בממוצע כ 35 גרם, ולכן אדם שלא בדק מהו המשקל של מיני המאפה שקנה ידע שאם הוא אוכל שש רוגלעך או בורקס הרי שצריך הוא לברך המוציא וברכת המזון.
מבואר בשולחן ערוך שאפילו אם תכנן לאכול מעט ולכן בירך מזונות, ובסוף אכל הרבה יש לו לברך בסיום אכילתו ברכת המזון כיון שבפועל אכל שיעור של קביעות סעודה.
[מקורות: שולחן ערוך סימן קסח סעיף ו, הליכות ברכות סימן קסח סעיפים א – י'].