בריאות
אם לאדם יש חרדות או אובססיות בחייו, האם מדובר בעניין "סתם" תורשתי או שאולי הוא רכש את תכונת הלחצים והחרדות מהחברה הסובבת אותו? האם זו רק זליגת אנרגיה בעולם שאין בו משמעות, או שמא יש לכך עומק רוחני ונצחי?
תשובה
"המקום אשר אתה עומד עליו, אדמת קודש הוא" – כל מקום ומצב בחייו של האדם קשורים לייעודו. כל תכונה וכל בעיה שאדם מתמודד עמן אינן "סתם" בעיות שעליו לסבול מהן או לשרוד על אף קיומן. במקום זאת, הן חלק מתהליך הצמיחה וההתפתחות של האדם.
אם אדם, חלילה, היה מעורב בתאונה, ייתכן שיש בכך מסר לגבי סגנון חייו – אולי פזיזותו בנהיגה משקפת פזיזות בתחומים אחרים. כך גם אדם שסובל מחרדות, לחצים או אובססיות: הוא עשוי לסבול מעודף רצון לשלוט ולוודא שהכול יתנהל בדיוק כפי שהוא מצפה. אותו אדם עלול להיות מקובע ונעול על כך שהחיים חייבים להתנהל בצורה מסוימת – רק אם הוא בטוח שתמיד יהיה בריא, מסודר כלכלית, נקי או בטוח, אז ורק אז הוא מרשה לעצמו להיות רגוע.
הבעיה נעוצה בחוסר יכולת להכיל תחושת חוסר אונים. אדם כזה נדרש ללמוד להכיל את המצב הזה ולהסתגל לחיים שאין בהם ודאות מוחלטת. כאשר ילמד להכיל את חוסר הוודאות, יוכל בהדרגה לחיות את החיים האמיתיים, שבהם אי אפשר לשלוט בכל דבר.
בעיות נפשיות אצל האדם הן חלק מעבודת השם שלו. לעיתים, עבודת השם הזו מצריכה ליווי מקצועי, משום שבכוחות עצמו לא תמיד יוכל האדם לבצע את השינוי בתכונותיו. אך חשוב להדגיש שתיקון המידות הוא תהליך פנימי שהאדם עצמו נדרש לעשות – המטפל יכול להדריך ולתמוך, אך התיקון הוא עבודתו האישית של האדם.
למרות הקושי, כמו בכל התמודדות, הקב"ה שופט את האדם לפי מאמציו והשקעתו, ולא לפי התוצאה הסופית.
על האדם לעשות את שלו, מהמקום שבו הוא נמצא. זו עבודת השם שלו.