עשרה בטבת
יום עשירי בטבת הוא היום שבו אנו מציינים את תחילת המצור על ירושלים בזמן בית המקדש הראשון, על ידי הבבלים.
לאחר כשלוש שנים, ירושלים נפלה ובית המקדש הראשון חרב.
למרות שמקורו של צום זה הוא מדרבנן, אם היה חל בשבת, היינו מבטלים את השבת וצמים. מדוע? משום שזהו תחילת הפורענות על ירושלים בפרט ועל עם ישראל בכלל.
צום עשירי בטבת אסור באכילה ובשתייה בלבד. עם זאת, ראוי להימנע מהאזנה למוזיקה ולמעט בשמחה, לזכר המציאות הקשה שחווה עמנו באותם הימים.
מקלחת וטבילה במקווה מותרים, בתנאי שנזהרים שלא ייכנסו מים לפיו של האדם.
גם מי שמתקשה להימנע מצחצוח שיניים, רשאי לעשות זאת בכמות מועטה של מים, תוך שמירה על פה שמוט כלפי מטה, כדי להימנע מבליעת מים.
חשוב לציין כי צום זה הוא חובה לכל זכר ונקבה מגיל מצוות ומעלה. עם זאת, חולים, זקנים ותשושי כוח מתבקשים להתייעץ עם פוסק ורופא כדי לקבל היתר שלא לצום.
נשים מעוברות בריאות צמות, ואילו מניקות פטורות.
אדם המתקשה לצום ומעוניין לקום לפני עלות השחר כדי לאכול, חייב לקבל על עצמו לפני השינה החלטה ברורה לעשות כן, ולסיים את אכילתו לפני עלות השחר. ללא תנאי זה, אסור לאכול, ומומלץ להימנע מאכילה לחלוטין מרגע שהלך לישון.
השנה, הצום מתקיים ביום שישי, ולכן יש להמתין לצאת הכוכבים ולקדש לפני שמותר לאכול ולשתות.
למי שמקפיד על מצוות "טועמיה" גם ביום שישי, הדבר מותר, בתנאי שיימנע מבליעה – והמבין יבין.
בכל בתי הכנסת תתקיימנה תפילות מנחה בשעה מוקדמת יחסית לשאר ימי שישי, משום שיש בה קריאת התורה. לאחר מכן, תפילות הערב תתקיימנה במתכונת מזורזת, כדי שלא להכביד על הציבור.
לסיום, חשוב לציין כי ליום זה יש חשיבות נוספת: ביום זה דנים בשמיים על האפשרות לביאת הגואל. לכן, יש להרבות בתפילה ובתחנונים כדי שההחלטה לגאול את עמנו גאולת עולם תתקבל.
יהי רצון שנזכה להיות מאותם יהודים שבזכותם תחל הגאולה.
שבת שלום וצום מועיל!