יהדות
האם גם בעולם החי, יש מישהו שרואה את החלש?תופעה מדהימה שתועדה רבות בחקר הים היא תופעת ה"הגנה" של לווייתן גדול־סנפיר.
גדול הסנפיר הוא ממשפחת היונקים, מגיע לאורך של עד 16 מטרים ומשקלו הממוצע הוא כ־27 טון. הוא ידוע במסעות נדודים באוקיאנוסים ובמהלך חייו יעבור בממוצע כ־25,000 קילומטר! אבל הדבר המופלא באמת בלווייתן גדול־סנפיר – הוא רגישותו המופלאה לסביבה.
הלווייתן נתפס בעדשת המצלמה כשהוא מנצל את יתרונתיו הפיזיים ו"מגרש" את אויבו המושבע – הקטלן, זן טורף ענק ממשפחת הדולפיניים, בניסיונותיו לצוד בעלי חיים אחרים.
המקרה החריג ביותר שתועד, הוא ניסיון של להקת קטלנים לצוד לווייתן אפור ואת הגור שלו. שני לווייתנים אחרים ששחו במקום במקרה ניסו לעזור, אך לאחר מאבק, הגור נהרג.
זה לא נגמר כאן: לאחר התקיפה, הגיעו לזירה עוד 14 לווייתנים נוספים (!) שמנעו מהקטלנים לאכול את הגור המת. שש שעות וחצי נלחמו מול הלהקה הקטלנית, הודפים אותה שוב ושוב.
אז למה הוא עושה את זה? ובכן, לא ממש ברור. המדענים משערים כי ללווייתנים אינטליגנציה מפותחת מאוד; הם ניחנו בחשיבה מתוחכמת, יכולת קבלת החלטות, פתרון בעיות ותקשורת. לכן, מעריכים המדעינים, אם יזהו הלווייתנים ציד פעיל של קטלנים בסביבתם, הם פשוט יחליטו להיחלץ לעזרה במחשבה שמדובר בלווייתן גדול־סנפיר אחר, ועד שיגיעו לאזור התקיפה ויגלו שמדובר במין אחר – יחליטו להתערב בכל זאת, מתוך היכולת לחוש אמפתיה.