חדשות בעולם
במחקר שפורסם בכתב העת Zoological Journal of the Linnean Society, התגלה עקרב חדש ומיוחד בשם Tityus achilles, החי באזורים ההרריים של מחוז קודינמרקה שבמרכז קולומביה. מה שמייחד את העקרב הזה הוא יכולתו להתיז את הארס שלו – תכונה נדירה מאוד בעולם העקרבים, שמצטרפת ליכולת המסורתית של הזרקת ארס בעקיצה.
רוב העקרבים מסתפקים בעקיצה להזרקת הארס, אבל עקרב זה, כמו שני מינים אחרים בלבד שתועדו בעבר באפריקה ובצפון אמריקה, מסוגל "לרסס" את הארס שלו על יריביו. מדובר בטכניקה נדירה, שכן ייצור הארס יקר מבחינה אנרגטית, ולכן עקרבים נמנעים בדרך כלל משימוש בתכונה זו, אלא אם אין ברירה.
"רוב העקרבים כנראה יכולים להתיז ארס, אך עושים זאת רק במצבים קיצוניים," הסביר ד"ר לאו לאבורי מאוניברסיטת הרווארד, שהוביל את המחקר.
שימוש בארס אינו ייחודי לעקרבים: נחשי קוברה יורקת מתיזים ארס באמצעות מבנה ייחודי בשיניהם, ופרוקי רגליים, רכיכות ואפילו יונקים משתמשים בארס למטרות שונות. אולם, עקרב ה-Tityus achilles ייחודי בכך שהוא גם רעיל וגם ארסי:
הזרקת הארס יעילה יותר, אך מסוכנת לעקרב בשל הסיכון במגע פיזי עם הטרף או הטורף. לעומת זאת, התזה מפחיתה את הסיכון לעימות ישיר, אך גם פחות ממוקדת ולכן פחות קטלנית.
במחקר נבחנו 10 עקרבים צעירים:
צבע הארס השתנה בהתאם לסוגו: נוזל שקוף שוחרר ראשון, ואחריו ארס בעל גוון חלבי, המעיד על רעילות גבוהה.
לדברי לאבורי, הארס של העקרב מורכב מחלבונים ופפטידים "יקרים" לייצור. "העקרבים הצעירים במיוחד נוטים לחשב את השימוש בארס שלהם, מתוך הבנה שסיכויי המפגש עם טורפים נוספים גבוהים," אמר.
גילויו של עקרב ה-Tityus achilles פותח חלון לעולם מרתק של מנגנוני הישרדות ייחודיים. היכולת הכפולה שלו – גם להזריק וגם להתיז ארס – מדגישה את ההתאמות האבולוציוניות המדהימות של העקרבים, ומעמידה אותו כאובייקט מחקר חדשני ומסקרן.
תיקון הנפטרים הגדול בעולם! אל תפספסו את ההזדמנות להציל את נשמת יקירכם. לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו