יהדות
ביום שישי הקרוב, כ"ד בטבת, נציין 213 שנים לפטירתו של רבי שניאור זלמן מלאדי זצ"ל, מייסד חסידות חב"ד והמחבר של אחד הספרים המוכרים והמשפיעים ביותר ביהדות – ספר התניא.
אז רגע לפני, הנה 10 עובדות על הספר שתמיד שווה להיזכר בהן:
כן, הספר הזה קיבל את שמו מאחת המילים הראשונות שבו – "תניא". אבל השם הרשמי שלו הוא דווקא "ליקוטי אמרים". וכדי לעשות סדר: חסידי חב"ד אוהבים לקרוא לו "ספר של בינונים".
ספר התניא יצא לאור בשנת תקנ"ז (1797) בעיירה סלאוויטא. ומי עמד מאחורי כל זה? רבי שניאור זלמן עצמו, שכתב אותו במו ידיו.
התניא מתאר שני כוחות שפועלים אצל כל אדם: הנפש האלוקית והנפש הבהמית. נשמע מסובך? לא ממש. בספר יש הסבר פשוט ומעשי איך כל אחד יכול לנווט את עצמו לעבודת השם בלי להתבלבל.
התניא לא רק מדבר על רוחניות גבוהה, אלא גם על היומיום שלנו. הרבי הזקן מסביר: המטרה היא "לעשות לו יתברך דירה בתחתונים". במילים פשוטות – להכניס קדושה לכל פרט בחיים.
לא משנה אם אתם קוראים בעברית, אנגלית, רוסית או אפילו בערבית – יש לכם תניא. הספר תורגם ל-11 שפות, כולל ברייל לעיוורים.
אם יש משהו שהחסידים אוהבים לומר, זה שלימוד התניא מחזק את האמונה. גם אם לא מבינים הכול, הלב מתמלא ביטחון ואמונה מחודשת.
בעוד שהצדיקים נהנים ממעמדם הרוחני הגבוה, הבינוני – זה שנאבק כל הזמן בין היצרים – הוא הגיבור האמיתי של הסיפור. בתניא, הרבי מסביר איך להצליח במאבק הזה.
מצד אחד, יש את הנפש האלוקית, שרוצה רק טוב. מצד שני, הנפש הבהמית מושכת אותנו למקומות גשמיים יותר – אכילה, שינה, וכדומה. אבל בתניא לומדים איך אפשר להפוך את הכוחות האלו לחיוביים.
רעיון מבריק מהתניא: "המוח שליט על הלב." כלומר, בעזרת מחשבה והתבוננות אפשר לשלוט ברגשות ובמעשים שלנו, גם כשהם מושכים לכיוונים פחות טובים.
התניא מכסה הכול: שמחה, גאולה, אהבת ישראל, לימוד זכות על הזולת – וכל זה ב-53 פרקים קצרים, שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו.
לסיכום
"ספר התניא" הוא הרבה יותר מסתם ספר – הוא מורה דרך לחיים. ביום ההילולא של רבי שניאור זלמן, זו הזדמנות מצוינת לפתוח אותו שוב ולהתחבר למסר שלו: כל אחד מאיתנו יכול למצוא את הדרך להפוך את החיים למלאי קדושה ומשמעות – בדיוק כאן, בעולם הזה.
אז... פתחתם היום תניא?
תיקון הנפטרים הגדול בעולם! אל תפספסו את ההזדמנות להציל את נשמת יקירכם. לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו