רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

על "חמין בריאות" כבר שמעתם? הגרסה הקלילה – שלא תעשה לכם רגשות אשם
החמין המסורתי – על "חמין בריאות" כבר שמעתם? (צילום: קובי גדעון, פלאש90)

בריאות

על "חמין בריאות" כבר שמעתם? הגרסה הקלילה – שלא תעשה לכם רגשות אשם

החורף כאן, והגוף זקוק לאוכל מחמם ומזין! כך תשלבו מאכלים עשירים בבריאות, ירקות עונתיים ותבלינים מחזקים שיעזרו לכם לעבור את העונה בשלום

נעם ברקאי
הוספת תגובה
על "חמין בריאות" כבר שמעתם? הגרסה הקלילה – שלא תעשה לכם רגשות אשם
החמין המסורתי – על "חמין בריאות" כבר שמעתם? (צילום: קובי גדעון, פלאש90)
אא

כשהטמפרטורות יורדות והימים מתקצרים, הגוף שלנו טבעי דורש מזונות מחממים ומזינים יותר. החורף מציב אתגר תזונתי ייחודי – איך לספק לגוף את כל רכיבי התזונה החיוניים תוך שמירה על חימום טבעי ותמיכה במערכת החיסונית? התשובה טמונה בתזונת חורף מאוזנת, עשירה במרכיבים עונתיים ומתכונים מחממים. הנה מדריך מקיף שיעזור לכם להתמודד עם החורף בצורה טעימה ובריאה.

בחורף, הגוף מתמודד עם אתגרים ייחודיים כמו צריכת אנרגיה גבוהה יותר – שכן, הגוף מבזבז יותר אנרגיה בניסיון לשמור על חום גוף תקין. אתגר נוסף ב"עונת המחלות", הוא הצורך ברכיבי תזונה תומכי חיסון – הגוף זקוק ליותר ויטמינים ומינרלים שתומכים במערכת החיסון.


בחורף כולנו מפתחים נטייה למאכלים מנחמים. הסיבה לכך היא הימים המתקצרים והשמש המסתתרת, שמשפיעים על ייצור ויטמין D ולעיתים גם על המצב רוח. מה שיכול להוביל לצריכת מזונות עתירי סוכר או כאלה שלא תמיד עונים על הצרכים התזונתיים.

אז מה כן מומלץ? ובכן, חוקרים ותזונאים מצביעים על מספר "מזונות על" – "סופר פוד" שיסייעו לנו לצלוח את מה שנותר מגל הקור הנוכחי – ומאלה שייתכן שעוד יבואו.

מרקים ותבשילים חמים הם מרכיב חיוני בתפריט החורף. הם לא רק מחממים, אלא גם מספקים הזדמנות מצוינת לשלב מגוון ירקות, קטניות ודגנים מלאים בארוחה אחת.


מרק ירקות שורש: שילוב של גזר, בטטה, סלק ובצל – עשיר בנוגדי חמצון, ויטמין A ובטא-קרוטן.


חמין בריאות: גרסה בריאה יותר של החמין המסורתי עם שעועית, גריסים, בצל, שום ותבלינים מחממים כמו כורכום, כמון ופפריקה.
מרק עדשים: מקור מעולה לחלבון צמחי, ברזל וסיבים תזונתיים. ניתן להעשיר עם ירקות כתומים לתוספת ויטמינים.
טיפ להכנת מרקים בריאים: הכינו בסיס מרק (ציר ירקות) בכמות גדולה וחלקו למנות בהקפאה. כך תמיד יהיה לכם בסיס מוכן למרק מזין.


ירקות החורף אמנם מוגבלים יותר בהשוואה לקיץ, אך הם עשירים ברכיבי תזונה חיוניים:
כרוב: עשיר בוויטמין C וסיבים תזונתיים. שימו לב שבישול ממושך פוגע בערכים התזונתיים שלו, לכן עדיף לבשל בזמן קצר.
ברוקולי: אחד מירקות-העל העשירים בוויטמין C, סידן וחומרים נוגדי סרטן.
דלעת: מקור עשיר לבטא-קרוטן וויטמינים מקבוצה B, המסייעים במצב רוח טוב.
כרישה ובצל: מכילים אליצין, חומר בעל תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-ויראליות המסייע במניעת הצטננות.
סלק: עשיר בחומצה פולית, מנגן וברזל. מחקרים מראים שהוא עשוי לשפר את זרימת הדם ולהוריד לחץ דם.

גם פירות החורף אולי פחות מגוונים מפירות הקיץ, אך הם נפלאים לא פחות ואף יותר – מבחינה תזונתית.

מעל כולם הם כמובן, ההדרים: תפוזים, קלמנטינות ואשכוליות הם מקורות מצוינים לוויטמין C, החיוני למערכת החיסון.
רימון: עשיר בנוגדי חמצון, ויטמין C ותרכובות המסייעות בהפחתת דלקת.
תפוח: "תפוח אחד ביום ירחיק את הרופא" אינו רק פתגם – תפוחים מכילים קוורצטין, פוליפנול בעל תכונות אנטי-דלקתיות.
אגסים: מקור מצוין לסיבים תזונתיים, המסייעים בבריאות מערכת העיכול.

אבל האם ידעתם שלא רק פירות וירקות יסייעו למערכת החיסונית שלכם, אלא יש גם תבלינים שהם אינם רק משפרי טעם – אלא גם יש להם תכונות רפואיות מוכחות:
כך למשל הוא, הקינמון: מסייע באיזון רמות הסוכר בדם ובעל תכונות אנטי-דלקתיות. שלבו בדייסות בוקר, משקאות חמים ומאפים.
וכמובן, ג'ינג'ר (זנגביל): מוכר ביכולתו להקל על בחילות, אך גם מסייע בהפחתת דלקות ובשיפור מערכת החיסון.
כורכום: הרכיב הפעיל שלו, כורכומין, הוא נוגד חמצון ואנטי-דלקתי חזק. שלבו עם פלפל שחור להגברת הספיגה.
הל: לא רק מוסיף ניחוח נפלא למשקאות חמים, אלא גם עשוי לסייע בהקלה על בעיות עיכול.
ציפורן: מכילה אאוגנול, חומר בעל תכונות אנטיבקטריאליות. מצוינת למשקאות חורף מחממים.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב