מדיני
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן יוצא היום (שני) במסר חד וברור: התחקירים שצה"ל פרסם על אירועי ה-7 באוקטובר? לא מספרים את כל הסיפור. בדיון שנערך בוועדת ביקורת המדינה, המבקר לא הסתפק בהערות כלליות – הוא התחייב לבדיקה מקיפה שכוללת את כל הדרגים, מהמטה המדיני ועד השטח.
"כשיגיע הזמן, נבצע בדיקה נוקבת וחדה – לא יהיו הנחות," הצהיר. "הציבור זכאי לדעת בדיוק מה קרה, מי טעה, ואיך הגענו למחדל החמור בתולדות המדינה." הוא גם הדף את הביקורת מצד המתנגדים וציין שאין שום סתירה בין עבודת מבקר המדינה להקמת ועדת חקירה ממלכתית – להפך, הדו"ח שלו יכול להיות הבסיס להקמת ועדה כזו.
המבקר חשף כי במקור התכנון היה לפרסם דוחות ראשוניים בתוך חודשים ספורים, אך אז הגיע גל התנגדויות – מצה"ל, מהשב"כ, וגם מהיועצת המשפטית לממשלה. בתגובה, הוגשו עתירות לבג"ץ שגרמו לעיכוב משמעותי, עד שבית המשפט אף הוציא צו ביניים שמנע ממשרד המבקר לקבל גישה מלאה למידע. "לפי החוק, כל גוף ציבורי חייב למסור מידע למבקר המדינה, אבל המציאות? יותר משנה של סחבת ועיכובים," אמר.
למרות זאת, צוות משרד המבקר לא נח. "פרסמנו חמישה דוחות בתחומים אזרחיים, וזה חשוב – אבל האזרחים רוצים לדעת מה קרה שם באמת, לא רק במעטפת האזרחית," הדגיש. הוא סיפר כי קיבל לידיו ארבעה תחקירים פנימיים של צה"ל, אך מיד הבהיר: "כצפוי, מדובר בתחקירים צבאיים. זה אומר שהמוקד שלהם הוא צה"ל, אבל אנחנו רוצים לראות את התמונה המלאה – כולל האחריות של כל המערכות שהיו אמורות למנוע את האסון הזה."
לדבריו, זה רק מחזק את הצורך בביקורת רצינית ורחבה. "משרד מבקר המדינה הוא היחיד שמסוגל לחבר את כל הקצוות – מהדרגים הבכירים ועד לרשויות המקומיות, מצה"ל ועד לכוחות ההצלה. יש פה פאזל שצריך להרכיב, ואנחנו נעשה את זה." כדי לעמוד במשימה, גויסו כ-200 עובדים שיושבים על הדוחות במלוא המרץ. "לדרג המדיני כבר נכנסנו, גם למוסד. עכשיו הגיע הזמן להשלים את הבדיקה בצה"ל ובשב"כ, כדי להבין אחת ולתמיד איך קרה המחדל הזה – ומה צריך לעשות כדי שהוא לא יחזור."
לסיום, אנגלמן מפנה מסר ישיר ליועצת המשפטית לממשלה: "החוק מחייב שהביקורת תיעשה – וצריך לוודא שזה קורה. הציבור מחכה לתשובות, ואנחנו פה כדי לספק אותן."
השנה לא נותנים להם לחכות - משפחות רבות מצפות לתרומה שלכם לחג הפסח! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו