רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

"הכל פסיכוסומטי" – עד שרופא אחד חשף את האמת שהרופאים פספסו
רופא. (צילום: grok)

בריאות

"הכל פסיכוסומטי" – עד שרופא אחד חשף את האמת שהרופאים פספסו

בתו של נעם אלון כמעט איבדה תקווה, עד שהתגלתה האבחנה האמיתית. היום, הוא מוביל סטארט-אפ שמונע טעויות רפואיות מצמררות.

אלעד צור
הוספת תגובה
"הכל פסיכוסומטי" – עד שרופא אחד חשף את האמת שהרופאים פספסו
רופא. (צילום: grok)
אא

כאשר בתו הבכורה של נעם אלון הייתה בת 14, היא החלה לסבול מכאבים שהלכו והחמירו עד שהפכו למשביתים לחלוטין. לאחר מסע רפואי מתיש של שנה, שכלל אשפוזים, בדיקות ואבחנות שגויות, נאמר למשפחה כי מדובר בבעיה פסיכוסומטית – אך המציאות הייתה שונה לחלוטין. רק לאחר שהתייעצו עם רופא פרטי, נמצאה האבחנה הנכונה, והדרך לטיפול הפכה ברורה. החוויה המטלטלת הזו הובילה את אלון להקים את Impilo, סטארט-אפ המבוסס על בינה מלאכותית, שמטרתו להאיץ ולשפר את תהליך האבחון של מחלות נדירות ומורכבות.

האתגר שבאבחון מחלות נדירות

עבור חולים במחלות נדירות ומשפחותיהם, הדרך לאבחון נכון היא לעיתים קרובות מסע מפרך של שנים, עם אינספור בדיקות, אבחנות מוטעות ותסכול רב. מחקרים מראים כי חולים במחלות אלו ממתינים בממוצע שבע שנים עד לקבלת אבחנה מדויקת, וחווים מספר אבחונים שגויים בדרך. הבעיה המרכזית נעוצה בכך שהסימפטומים של מחלות נדירות מחקים פעמים רבות מצבים רפואיים אחרים, מופיעים בהדרגה לאורך שנים, ולעיתים קרובות מערבים כמה מערכות בגוף – מה שמוביל לכך שרופאים מתקשים לזהות את התמונה המלאה.

כוחם של הנתונים: חיבור הנקודות בעזרת AI

כאן נכנסת לתמונה Impilo, הפלטפורמה שפיתחו אלון ושותפיו, המבוססת על למידת מכונה וניתוח מתקדם של נתונים רפואיים. המערכת משתמשת במודלי שפה ייחודיים לזיהוי דפוסים בתוך תיקים רפואיים, מחברת בין סימפטומים המופיעים במרוצת השנים ומעניקה לרופאים כלי עזר משמעותי באבחון מחלות נדירות. המטרה היא לצמצם טעויות אבחון, לאפשר זיהוי מוקדם ולשנות את הדרך שבה רופאים מזהים מחלות מורכבות.

שיתוף פעולה עם מערכת הבריאות

Impilo כבר החלה בפיילוט בשיתוף עם קופת חולים לאומית, שבמסגרתו הצליחה המערכת לזהות שלוש מחלות נדירות – תסמונת פראדר-וילי, טרשת גבשושית ותסמונת די-ג'ורג' – יותר משנה מוקדם מהאבחון הרפואי המקובל. בשלב הבא, החברה מתכננת להרחיב את יכולותיה לזיהוי מחלות נוספות ולהוכיח את יעילותה על אוכלוסיות רחבות יותר.

פריצת דרך בינלאומית

בחודש הקרוב יצטרף אלון למשלחת ישראלית מיוחדת ללונדון במסגרת The Dangoor Health Academy, יוזמה בריטית-ישראלית שמטרתה לחבר בין חדשנות טכנולוגית למערכת הבריאות הבריטית. האקדמיה מסייעת לסטארט-אפים ישראליים להבין את האתגרים והצרכים של המערכת הרפואית בבריטניה, ומעניקה להם הזדמנות להיכנס לשוק הבריאות הבינלאומי.

חזון לעתיד: קיצור זמן האבחון

אלון וצוותו מציבים יעד שאפתני: בתוך שנתיים, Impilo תוכל לתת מענה ל-80% מהחולים במחלות נדירות ברחבי העולם. השאיפה היא לצמצם את משך האבחון מממוצע של שבע שנים לכדי שנה-שנתיים בלבד, ולהביא לשיפור משמעותי הן באיכות חייהם של החולים והן ביעילותה של מערכת הבריאות.

רונית אפלבאום, מובילת חדשנות בתחום הבריאות ב-UK-Israel Tech Hub, מסכמת: "שוק הבריאות בבריטניה פתוח יותר ויותר לפתרונות חדשניים, וישראל, כמעצמה טכנולוגית, נמצאת בעמדה מצוינת להוביל שינויים משמעותיים בתחום. אנו בטוחים כי האקדמיה תיצור שיתופי פעולה פורצי דרך ותניב תוצאות משמעותיות לחולים ולמערכת הבריאות כולה."

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב