יהדות
ישנם המון סוגים של אומנות. אלקטרוניקה, נגרות, חשמלאות, הנדסה, רפואה ועוד ועוד. האדם משקיע המון מאמצים כדי ללמוד את האומנות בה הוא חפץ. לפעמים, אפילו לימוד של חלק קטן ממנה מצריך השקעה מרובה.
אבל מהי האומנות הגדולה ביותר של האדם בחייו? חז"ל מגלים לנו כי מדובר ב"אומנות הדיבור"!
הסיבה שחז"ל מייחסים למילים שלנו כוח כה גדול נובעת מעובדת היותו של האדם בחיר היצירה. למעשה, עליונותו של האדם על שאר היצורים הקיימים בעולם, החיות, הבהמות, הציפורים ושאר בעלי החיים - מתבטאת רק בכוח הדיבור.
"וַיִּיצֶר ה' אֱלֹקִים אֶת הָאָדָם... וַיְהִי הָאָדָם לְנֶפֶשׁ חַיָּה". אונקלוס הסביר את המילים "נפש חיה": "רוח ממללא", זהו הדיבור.
חשובה לא פחות מאומנות הדיבור, היא אומנות השתיקה. עלינו לדעת בדיוק מתי לדבר ומתי לשתוק. ואם כבר החלטנו לדבר, איך לדבר, מה לומר ובאיזו צורה. במילים שהאדם מוציא מהפה הוא יכול לבנות עולמות או חלילה להחריב עולמות!
לכן, לפני שאדם נכנס לביתו, עליו לחשוב טוב טוב ולהיזהר. לפעמים, הערה קטנה לאנשי ביתו עלולה לגרום צער וחורבן נורא ואיום. מצד שני, מילה טובה ועידוד יכולים לבנות שלום בית ורוב ברכה.
באיגרת ששלח לבנו, ביקש ממנו הרמב"ן: "תתנהג תמיד לדבר כל דבריך בנחת, לכל אדם ובכל עת, ובזה תינצל מן הכעס שהיא מידה רעה להחטיא בני אדם".
שימו לב, הרמב"ן לא אמר לבנו לעבוד על מידת הכעס, אלא ביקש ממנו להקפיד על דיבור בנועם. בכך הוא גילה לו - אם תדבר בנחת תימשך עליך רוח של קדושה, ותזכה למידת הענווה ולכל המידות הטובות.