יהדות
This is a modal window.
בדרשתו, הרב פינטו הדגיש את דרכו הייחודית של הבבא סאלי זצ"ל, שהתענה, ערך גלגולי שלג וצם כדי להמתיק את גזר דינם של אנשים שסבלו מצרות. "הוא ידע איך לעשות זאת בטוב טעם", ציין הרב, והסביר כי תעניותיו של הצדיק נועדו לשמש ככפרה על אחרים, ולא כדי לטבוע בעצבות או בדכדוך. גישתו של הצדיק נבעה מרצון להעניק תיקון רוחני לאחרים, ולא מתוך תפיסה של סיגוף לשם סיגוף בלבד.
עם זאת, הרב הזהיר מפני גישה מוטעית של החמרה עצמית ללא הבחנה, שעלולה להוביל את האדם לדיכאון ולנפילה רוחנית. "יש כאלה שמכניסים את נפשם לעצבות ודכדוך, וזה פתח ליצר הרע", אמר. לדבריו, ישנה נטייה בקרב אנשים מסוימים להעמיס על עצמם הנהגות קיצוניות מתוך תחושה שהם עושים מצווה, אך בפועל הדבר עלול להוביל לתוצאה הפוכה, של עייפות נפשית ושחיקה רוחנית. אדם המעמיס על עצמו התחייבויות כבדות מדי, ללא הדרכה נכונה, עלול למצוא את עצמו מתוסכל וחלש יותר באמונתו.
הרב המחיש זאת במשל: "לפני ששוחטים פרה, נותנים לה הרבה לאכול. מה הפרה חושבת? שאוהבים אותה כל כך. אבל לא – זה כדי שתהיה מלאה בבשר. כך היצר הרע – לפעמים הוא נותן לאדם לעשות מצווה פה ומצווה שם, לא מתוך טוהר הכוונה אלא כדי למוטט אותו בסופו של דבר". הרב המשיך והסביר כי לא כל ריבוי מעשים טובים הוא סימן לברכה, ולעיתים אדם עלול למצוא את עצמו בתוך מעגל של עשייה חסרת מודעות, שמובילה בסופו של דבר לתשישות רוחנית ולנפילה.
הרב חידד כי ישנן חסידויות והתנהגויות שהן לכאורה מעשי חסד, אך למעשה הן תחבולות של היצר הרע, שנועדו להרחיק את האדם מהדרך הנכונה. "לא כל מה שנראה כמו התחסדות הוא באמת מצווה", הזהיר. יש לבדוק כל הנהגה, גם כזו הנראית חיובית לכאורה, ולשאול האם היא מקרבת את האדם לעבודת ה' באמת, או שמא היא רק יוצרת עומס נפשי ופיזי ללא תכלית אמיתית.
כדוגמא, הרב הזכיר מצבים בהם אנשים נכנסים למעגל בלתי נגמר של התחייבויות דתיות, מבלי לעצור ולשאול האם הדבר נכון ומתאים להם. "יש אנשים שמרגישים שעליהם לצום כל שני וחמישי, להוסיף שעות לימוד אינסופיות, ולהתאמץ מעל לכוחם, מתוך מחשבה שזה מה שיגרום להם לגדול ברוחניות. אבל אם האדם לא מסוגל להתמודד עם זה, והוא נשחק – זה סימן שמשהו לא מתנהל נכון".
בסיום דבריו קרא הרב פינטו לבדוק כל הנהגה רוחנית מתוך שיקול דעת ותבונה, ולהבין אם היא באמת מקרבת את האדם לאמת או שמא מדובר באשליה שעלולה להרחיק אותו ממנה. "הקב"ה לא מחפש מאיתנו שנסבול, אלא שנעבוד אותו בשמחה ובדעת ישרה", חתם הרב את דבריו, וקרא להנהיג עבודת ה' מתוך איזון, חכמה, ושמירה על נפשו של האדם.