בריאות
כוס הקפה של הבוקר היא חלק בלתי נפרד מהשגרה של מיליוני אנשים. היא מעניקה תחושת רעננות, מגבירה את הריכוז ומספקת בוסט של אנרגיה. אבל לצד היתרונות הברורים, מתברר שלקפה יש גם השפעות פחות חיוביות – במיוחד כשזה מגיע לספיגת ויטמינים ומינרלים חיוניים בגוף. מחקרים מצביעים על כך ששתיית קפה בסמוך לארוחות או לנטילת תוספי תזונה עלולה להחליש את קליטת הרכיבים החיוניים ולהשפיע לרעה על הבריאות בטווח הארוך.
כדי שהגוף יוכל לנצל את הוויטמינים והמינרלים מהמזון או מתוספים, הם צריכים להיקלט במערכת העיכול ולהיספג בזרם הדם. הקפאין שבקפה מפריע לתהליך הזה בכמה דרכים: הוא גורם להפרשת שתן מוגברת (מה שמוביל לאובדן של מינרלים), משפיע על רמת החומציות בקיבה ומעכב את פעילותם של חלבונים הקשורים בספיגת רכיבים תזונתיים. התוצאה – פחות ויטמינים ומינרלים מגיעים למחזור הדם, והגוף מתקשה להפיק מהם את מלוא התועלת.
ויטמין D ממלא תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העצם ובתפקוד מערכת החיסון. מחקרים מצאו שצריכת קפאין פוגעת ביכולת הגוף לקלוט ויטמין D בכך שהיא מחלישה את פעולתם של התאים האחראים על בניית העצם. ללא רמות תקינות של ויטמין D, העצמות נחלשות, הסיכון לשברים עולה, וגם מערכת החיסון עלולה להיפגע.
ברזל הוא אחד המינרלים החשובים ביותר בגוף, משום שהוא אחראי על ייצור תאי דם אדומים ומניעת אנמיה. מחקרים הראו כי שתיית קפה בסמוך לארוחה שמכילה ברזל – כמו בשר, קטניות או ירקות ירוקים – עלולה להפחית את הספיגה של הברזל בעשרות אחוזים. ככל שכמות הקפאין גבוהה יותר, כך ההפרעה לספיגה חמורה יותר. מי שנוטל תוספי ברזל או סובל מחסר ברזל צריך להיות מודע לכך ולתזמן נכון את שתיית הקפה.
סידן חיוני לחוזק העצמות ולבריאות השיניים, אך הקפאין עלול להפריע לספיגתו ואף לגרום להפרשה מוגברת של סידן דרך השתן. מחקרים מצאו שנשים שצרכו כמויות גדולות של קפה, במיוחד ללא תוספת של מזון עשיר בסידן, היו בסיכון מוגבר לאובדן מסת עצם ולפגיעה בצפיפות העצם. עם הזמן, מחסור בסידן עלול להוביל לשברים ולבעיות אורטופדיות מורכבות.
בשורה הטובה היא שלא חייבים לוותר על הקפה – אלא פשוט לתזמן אותו נכון. מחקרים הראו כי שתיית קפה כשעה לפני הארוחה או כשעה אחרי נטילת תוספי תזונה מפחיתה את ההשפעה השלילית על הספיגה. לעומת זאת, שתיית קפה מיד אחרי הארוחה או בשילוב עם תוספים – במיוחד כאלה המכילים ברזל או סידן – פוגעת משמעותית בקליטה של הרכיבים החיוניים בגוף.
אין צורך לוותר על הקפה כדי לשמור על הבריאות – אבל מודעות לתזמון השתייה ולתנאים האידיאליים לספיגת רכיבי תזונה יכולה לשפר את בריאותכם בטווח הארוך. תכנון נכון של שתיית הקפה, בשילוב תזונה מאוזנת ועשירה בוויטמינים ומינרלים, יאפשר לכם ליהנות מכל היתרונות של הקפה – בלי לפגוע בבריאות העצמות ובמאגרי הוויטמינים בגוף.