רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

פנדורה על פני האדמה: פלאי הבריאה בשמורת ז'אנגג'יאג'יה, סין
שמורת ז'אנגג'יאג'יה, סין. (צילום: aphotostory/shutterstock)

נפלאות הבריאה

פנדורה על פני האדמה: פלאי הבריאה בשמורת ז'אנגג'יאג'יה, סין

העמודים המתנשאים, הערפל הסמיך, והשקט שמחלחל פנימה – ביקור במקום בו הטבע נראה כמו חלום

עידו לוי
הוספת תגובה
00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com כתבה זו תועבד בפעם הראשונה |
פנדורה על פני האדמה: פלאי הבריאה בשמורת ז'אנגג'יאג'יה, סין
שמורת ז'אנגג'יאג'יה, סין. (צילום: aphotostory/shutterstock)
אא

בעמק נסתר בלב מחוז חונאן שבסין, מרחק שעות נסיעה ממוקדי התיירות הקלאסיים של המזרח הרחוק, מתגלה לעיני המטייל מראה שאינו דומה לשום דבר שראה קודם: מאות עמודי אבן טבעיים, דמויי מחטים חדות, פורצים מן הקרקע בתעוזה נדירה, עטופים ביער ירוק ובענני ערפל רכים – כאילו הטבע ביקש לחרוג מהגיון הכבידה ולצייר ציור באוויר.

זהו לא סרט פנטזיה, וגם לא אפקט ויזואלי. זוהי שמורת ז’אנגג’יאג’יה (Zhangjiajie National Forest Park), אחת מפינות החמד יוצאות הדופן ביותר על פני כדור הארץ – הן ביופיין הוויזואלי והן בתחושת ההתעלות שהן יוצרות.

נוף שלא אמור להתקיים – אך קיים

הנוף הייחודי בשמורה נוצר במהלך מיליוני שנים, כתוצאה מתהליכי בליה טבעית של אבן חול קוורצית. בעוד רוב ההרים נשחקים לצורתם הקלאסית – כאן נותרו רק אותם עמודים צרים וגבוהים, חלקם בגובה של מעל 300 מטרים, שמטפסים לשמיים ונראים לעיתים כמרחפים מעל האדמה.

המראה הזה לא רק מעורר השתאות – הוא גם שימש השראה. הבמאי ההוליוודי ג'יימס קמרון, שביים את אווטאר, שלח צוותי צילום לשמורה, והם חזרו משם עם דימויים עוצרי נשימה – מהם נבנה כוכב הלכת "פנדורה", שכבש את מסכי הקולנוע ב־2009. בעקבות הסרט, שונה שמה של אחת הפסגות ל"הר ההאללויה", כמחווה ישירה לאותה השראה קולנועית.

לא רק לראות – גם להרגיש

החוויה בז'אנגג'יאג'יה איננה רק ויזואלית. יש בה שילוב נדיר של תחושות – הרוח הקרירה, הריח הלח של האדמה, קולות הציפורים שמגיעים ממרחק, והדממה הגדולה ששורה על העמקים. כל אלה יוצרים תחושה שמדובר במקום בו הזמן עמד מלכת.

ההליכה בין השבילים מביאה את המבקר למפגשים קרובים עם פלאי הבריאה. אפשר לטפס ברכבל, לצפות מלמעלה במצוקים עטופי ערפל, או לעלות במעלית ביילונג – מעלית שקופה, החצובה בצלע הר בגובה 326 מטרים – שמאפשרת תצפית עוצרת נשימה של 360 מעלות.

האמיצים מבינינו יכולים לנסות את שביל הזכוכית התלוי – מסלול צר ושקוף התלוי על צלע מצוק, בגובה מסחרר. מתחת לרגליים – תהום. ממול – אינסוף. התחושה שמתקבלת? שילוב של פחד, יראה ופליאה.

טבע עם גבולות – ואיזון עדין

למרות הפיתוח התיירותי המרשים – מסלולי הליכה, תחבורה פנימית ירוקה, מרכזי מבקרים ומסעדות – הרשויות הסיניות שומרות בקפדנות על איזון בין נגישות ציבורית לבין שימור טבע. חלקים רבים מהשמורה מוגבלים בכמות המבקרים, השבילים מוגנים, וניכרת הקפדה על ניקיון וסדר.

עיירת ז’אנגג’יאג’יה עצמה, המשמשת כבסיס יציאה לשמורה, משלבת בין פשטות כפרית לתשתיות מודרניות – ומציעה למטיילים חוויה רגועה, נקייה מהמולת הכרכים הגדולים של סין.

לא עוד יעד – אלא שיעור בענווה

בשונה ממקומות תיירותיים אחרים, ז’אנגג’יאג’יה אינה רק "מה יש לראות", אלא גם "מה אתה מרגיש כשאתה רואה". הנוף איננו משעשע, אלא מטלטל. אין כאן חופים או קניונים – אלא צוקים שמאלמים אותך, גורמים לך לעצור, לנשום, ולשאול שאלות גדולות.

במובנים רבים, זהו מקום שמזכיר לאדם את מקומו בעולם: קטן אל מול עוצמת הבריאה, אך גדול בזכות היכולת להתרגש. בין אם אתה חובב טבע, צלם נוף, תייר מחפש ריגוש – או פשוט אדם שרוצה לגעת באמת מעבר למסך – המקום הזה פותח את הלב.

כפי שנאמר, "מה רבו מעשיך ה'" – ואין צורך לנסח יותר מכך כשעומדים מול פלא שכזה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
סיןטבע
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב