רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

פרשת הנשיאים: המנהג שמביא ברכה, התחדשות וניסים בחודש ניסן
הגבהת ספר תורה בכותל. (צילום: אוראל כהן, פלאש 90)

יהדות

פרשת הנשיאים: המנהג שמביא ברכה, התחדשות וניסים בחודש ניסן

בכל שנה מראש חודש ניסן ועד ערב פסח, קוראים מדי יום את קורבנות נשיאי השבטים – מה המשמעות העמוקה של המנהג העתיק הזה, אילו סגולות טמונות בו, ואיך זה קשור לחיים שלך?

מאיר פרץ
הוספת תגובה
00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com
פרשת הנשיאים: המנהג שמביא ברכה, התחדשות וניסים בחודש ניסן
הגבהת ספר תורה בכותל. (צילום: אוראל כהן, פלאש 90)
אא

עם כניסת ראש חודש ניסן, נפתחת תקופה מיוחדת של התחדשות רוחנית, הכנה לפסח, והזדמנות פנימית לצמיחה. בתוך ההתרגשות של ההכנות לחג, ישנו מנהג עתיק אך לא תמיד מוכר – לקרוא מדי יום את פרשת הנשיאים, הקורבנות שהביאו נשיאי השבטים ביום חנוכת המשכן.

מה עומד מאחורי המנהג? מדוע התורה חוזרת שוב ושוב על קורבנות שנראים זהים? ואיך כל זה קשור אלינו – דווקא עכשיו?

בפרשת נשא (במדבר פרק ז'), התורה מתארת כיצד כל נשיא שבט הקריב קורבן במשכן. כל אחד בתורו, במשך 12 ימים רצופים – מיום א' בניסן ועד י"ב בניסן. מה שמפתיע הוא שהתורה חוזרת על כל קורבן בנפרד, על אף שהם זהים לחלוטין.

"וַיְהִי הַמַּקְרִיב בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן נַחְשׁוֹן בֶּן עַמִּינָדָב..."

"בַּיּוֹם הַשֵּׁנִי הִקְרִיב נְתַנְאֵל בֶּן צוּעָר..." וכן הלאה.

המדרש (במדבר רבה פרשה י"ג) מגלה שכל נשיא אמנם הביא את אותו קורבן – אך כל אחד מהם עשה זאת בכוונה אחרת, מתוך עולם פנימי שונה, ומסמל בכך את הייחודיות של שבטו.

המסקנה עמוקה: גם אם כלפי חוץ אנחנו נראים כמו כולם – כל אחד פועל מתוך נשמה שונה, כוונה אחרת, ותפקיד אחר בעולם. כל אדם הוא ייחודי – ויש לו שליחות שאין לאף אחד אחר.

המקור למנהג מופיע בספרי ההלכה והמנהגים – כמו בשולחן ערוך אורח חיים סימן תכ"ט, וכן בספרי חסידות רבים. נהגו לקרוא מדי יום את קטעי הפרשה המיוחסים לאותו יום, מיום א' בניסן ועד י"ב בניסן, וביום י"ג – את סיכום כל הקורבנות ואת חלקו של משה רבנו.

לאחר הקריאה מוסיפים תפילה קצרה: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו...", בה מבקשים שהשפעת אותו שבט תתעורר בנו לטובה, לפרנסה, בריאות, ישועה ושפע רוחני וגשמי.

מה המטרה של הקריאה?

התעוררות אישית ורוחנית – ימי ניסן הם ימי התחדשות, והקריאה בפרשה מזכירה לנו את ההתלהבות והאש שהייתה בחנוכת המשכן.

חיבור למידות של כל שבט – כל נשיא ושבט מייצגים תכונה ייחודית: אמונה, אומץ, גבורה, ענווה, שמחה ועוד. הקריאה מאפשרת הזדהות וחיזוק מידות אלה בחיים שלנו.

ברכה וסגולה – לפי המקובלים, יש בקריאת פרשת הנשיאים סגולה לפתיחת שפע רוחני וגשמי.

פרשת היום כהשראה אישית

אם היום, למשל, יום הקרבת הקורבן של נחשון בן עמינדב – זהו יום להתבונן במשמעות של אומץ ואמונה. נחשון היה הראשון שקפץ לים סוף. יש כאן מסר של קפיצה למים – לא לחכות שהכול יהיה ברור, אלא לפעול באמונה גם מול חוסר ודאות.

כך, כל יום מביא עמו השראה חדשה, המותאמת לשורש הרוחני של אותו שבט.

חודש ניסן נקרא "ראש חודשים", ומכונה על ידי חז"ל כחודש הגאולה. זה הזמן להיגאל מהמיצרים הפנימיים שלנו. לקרוא את פרשת הנשיאים זו לא רק סגולה – זו בחירה מודעת להכניס כוונה, השראה, וברכה ליום שלנו.

הקורבן של כל נשיא מסמל את העובדה שלכל אחד יש מה להקריב – זמן, רצון, מחשבה, תפילה – כדי לבנות משכן בליבו.

המנהג העתיק של קריאת פרשת הנשיאים הוא הרבה יותר מטקסט חוזר. זו קריאה פנימית להנהגה אישית, לתשומת לב למהות שלך, ולבקשה מודעת לברכה והתחדשות.

אם תקדיש בכל יום כמה דקות לפרשה – תגלה שכל יום מביא איתו מפתח חדש, אנרגיה אחרת, וחיבור עמוק לעצמך ולעולמך הרוחני.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב