חג פסח 2025 - תשפ"ה
מדי שבוע אנו מדברים על השפעת השם על האדם. אבל לא רק על האדם השם משפיע, אלא על כל דבר בבריאה – כולל שמות החודשים.
חודש ניסן מכונה בתורה "החודש הראשון" וכן "ראש חדשים", אבל השם "ניסן" מוזכר לראשונה בכלל במגילת אסתר: "בחודש הראשון הוא חודש ניסן, בשנת שתים עשרה למלך אחשורוש הפיל פור הוא הגורל".
רבי יצחק מבוהוש זיע"א תהה מדוע חודש "ניסן" נקרא כך? אם על שם הניסים שאירעו בו, היה ראוי לקרוא לו "נס" או "ניסים", אז למה דווקא "ניסן"?
וביאר את השאלה על פי הסברו של רבי ישראל מרוז'ין זיע"א, על מילות התפילה שאנו אומרים ביום כיפור, "כי אתה סלחן לישראל ומחלן לשבטי ישורון".
לכאורה, גם בהן יש לשאול, מדוע לא נאמר "סולח" ו"מוחל"?
ותירץ הרב מרוז'ין על פי דברי חכמינו ז"ל: "כִּי תִרְאֶה חֲמוֹר שֹׂנַאֲךָ רֹבֵץ תַּחַת מַשָּׂאוֹ וְחָדַלְתָּ מֵעֲזֹב לוֹ עָזֹב תַּעֲזֹב עִמּוֹ" – שיש חובה על אדם שרואה חמור קורס תחת משאו, לעזור לפרוק את החמור. חכמינו למדו מלשון הפסוק שהחיוב הוא רק בחמור "רובץ", באופן חד פעמי ולא בחמור "רבצן" – שרגיל לרבוץ.
אמר הרב מרוז'ין: כך נבאר את מילות התפילה – הקדוש ברוך הוא אינו רק סולח ומוחל פעם אחת בלבד – אלא "מחלן" ו"סלחן" – כלומר, רגיל לסלוח ולמחול פעם אחר פעם, ובכל דור ודור.
על פי זה מובן, מדוע חודש "ניסן" נקרא בלשון הזו, ולא בשם "נס" או "ניסים": משום שהניסים שבו לא התרחשו רק באופן חד פעמי – אלא זה החודש שבו נגאלו ובו עתידים להיגאל!
הרבה ישועות נעשו בו בכל דור ודור, וחכמינו מבטיחים שעוד ייעשו בו הרבה ניסים!
השנה לא נותנים להם לחכות - משפחות רבות מצפות לתרומה שלכם לחג הפסח! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו