חג פסח 2025 - תשפ"ה
עם ריח המצות באוויר והמדפים בסופר שמתחילים להתמלא במוצרי "ללא חשש", מתברר שגם בתחום הבריאות יש הכנות מיוחדות לפסח. כי לא רק במטבח – גם בארון התרופות יש חמץ, ולעיתים לא מעט.
בכל שנה, לקראת חג הפסח, יוצאת מחלקת הדת והכשרות של שירותי בריאות כללית בפרסום מקיף ומעודכן: רשימת התרופות הכשרות לפסח, זו שאין בהן כל חשש חמץ – לא גלוי, לא נסתר ולא ברמז.
הרשימה מתעדכנת מדי שנה, ונבדקת בקפדנות על ידי רבני כללית, בשיתוף פעולה עם הרבנות הראשית לישראל. השנה, תחת הנהגתם של הראשון לציון הרב דוד יוסף שליט"א והרב הראשי לישראל הרב קלמן בר שליט"א, אושרה רשימה מקיפה שכוללת מאות תרופות – כולן נבדקו ואושרו לשימוש בימי הפסח הקדושים.
בריאות הגוף לא נדחית – אבל חמץ כן
חשוב לדעת: על פי ההלכה, תרופות מצילות חיים מותרות לשימוש בפסח גם אם הן חמץ גמור, שכן פיקוח נפש דוחה את איסורי הפסח. אך כאשר מדובר בתרופות שאינן מצילות חיים, אלא לטיפול קל או זמני – כאן כבר נדרש לברר ולוודא שאין בהן חמץ, ולשם כך פורסמה הרשימה המדוברת.
הדגש השנה הוא על תרופות הניטלות בבליעה – טבליות, כמוסות, תרחיפים, סירופים ותכשירים לחלל הפה. לעומת זאת, כל מה שאינו נלקח דרך הפה – משחות, טיפות עיניים, תרסיסים, משאפים, זריקות, פתילות ועוד – מותר לשימוש גם ללא בדיקה, על פי הוראת הרבנים הראשיים.
ומה עם תרופות חדשות או תחליפים?
השנה צורפו לרשימה גם תרופות חדשות שנכנסו לאחרונה לסל התרופות, וכן תכשירים נוספים שאושרו לאחר בדיקה מעמיקה. מנגד, תרופות שהיו מאושרות בשנים קודמות – הוסרו אם חל שינוי בתרכובת שלהן.
ליד כל תרופה מצוינת גם צורת ההגשה – כמוסות, טבליות, טיפות, סירופ וכדומה – כדי להקל על הציבור באיתור התרופה הרלוונטית. ואם התרופה שלכם לא מופיעה ברשימה? אל תיבהלו. שיחה קצרה עם הרופא או עם הרב יכולה לסייע למצוא תחליף כשר, או במידת הצורך – לקבל אישור לשימוש גם בחג.
ומה עם תינוקות ותוספי מזון?
הורים רבים שואלים על תחליפי חלב אם ומזון רפואי לתינוקות. גם כאן, כללית פרסמה רשימה של תחליפים כשרים לפסח, כדי להבטיח שגם הקטנטנים יאכלו בלי חשש.
בעניין תוספי תזונה וויטמינים – הכל תלוי בהנחיית הרופא. אם מדובר בתוסף תזונה כללי שאינו נדרש לטיפול רפואי מובהק – אפשר לדלג עליו בחול המועד. אך אם מדובר בטיפול רפואי, הרי שיש לבדוק ברשימה או להתייעץ עם רופא ורב.
ומה עם תכשירים הומאופטיים?
כאן, התמונה מורכבת יותר. ברוב המקרים הם מכילים אלכוהול – שלעיתים יש בו חשש חמץ – ולכן אין המלצה גורפת, ויש לברר כל מקרה לגופו.
אין באמור לעיל לשמש תחליף לייעוץ רפואי
השנה לא נותנים להם לחכות - משפחות רבות מצפות לתרומה שלכם לחג הפסח! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו