יהדות
לכבוד היקר והנעלה שלום רב,
בדבר שאלתו לגבי ברכת האילנות, האם אפשר לברך על אילן אחד, שראית סתירה בזה שבספר "חזון עובדיה" על פסח כתב, שאין לברך אלא על שני אילנות, ובספר "חזון עובדיה" ברכות, היקל לברך גם על אילן אחד, ושאלת כיצד נכון לנהוג להלכה?
עיין ב"ילקוט יוסף" בבירור דעת מרן מלכא [הרב עובדיה יוסף] זצ"ל בזה: מסיום דבריו נראה דאף שב"חזון עובדיה" על פסח החמיר שלא לברך על אילן אחד, משום דשב ואל תעשה עדיף [במצבי ספק, עדיף להימנע מפעולה מאשר לטעות], מכל מקום, ב"חזון עובדיה" על ברכות שיצא מאוחר יותר הראה פנים להקל, היכא [באופן] שאינו מוצא אלא אילן אחד, ובפרט אחר שמצינו גרסה כזו בש"ס עצמו וכמו שהעתיקו גם כן כמה ראשונים, וכן מובא בשם הגאון הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל שמעיקר הדין די לברך על אילן אחד, ומכל מקום נהג לדקדק אחר שני אילנות. גם בספר "אשרי האיש" הביא בשם הגאון הרב אלישיב זצ"ל שראוי להדר ולברך על ראיית שני אילנות, ומבואר שאין זה לעיכובא [מעכב את המצווה, אלא] רק בגדר הידור מצווה לכתחילה. וכן כתב בשו"ת "רבבות אפרים" שהגאון רבי משה פיינשטיין זצ"ל בירך על אילן אחד. ולכן כתבנו בזה הלשון בספרנו "ילקוט יוסף": ואם אינו מוצא שני אילנות של מאכל, ויש לפניו אילן אחד של עץ מאכל, יכול לסמוך על הפוסקים המקילים בזה, ורשאי לברך ברכת האילנות על אילן אחד.
ועל אודות שאלתך אשיב, על כל מיני שמועות בענייני הלכות שמרן מלכא זיע"א חזר בו מכמה הלכות – הנה אין להסתמך על שמועות, אלא רק בדברים הכתובים להדיא בספרי מרן מלכא זיע"א או בספרים "ילקוט יוסף". [וכן אין להסתמך] על דברים שהשיב בעל פה וכתבו על סמך זה בספר. ובדרך כלל, בכל מה שמרן חזר בו, העושה כמו שכתב במשנה ראשונה על הרוב יש לו על מה לסמוך.
השנה לא נותנים להם לחכות - משפחות רבות מצפות לתרומה שלכם לחג הפסח! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו