בריאות
במרכז הרפואי שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, מאושפז בימים אלו תינוק כבן ארבעה חודשים ביחידה לטיפול נמרץ, לאחר שאובחן כסובל מדלקת קרום המוח חיידקית – מחלה זיהומית מסוכנת שעלולה להוביל לנזק בלתי הפיך ואף למוות.
האירוע החל לפני כשבועיים, כאשר ההורים הבחינו בחום גבוה שנמשך מספר ימים ופנו לבית החולים. עם קבלתו, צוותי הרפואה זיהו תסמינים מדאיגים שבסיומם התקבלה האבחנה: זיהום חמור הנגרם מחיידק המופילוס אינפלואנזה מסוג B (HiB) – גורם פתוגני אשר בעבר נחשב לאיום בריאותי שכיח בילדים, אך מאז כניסת החיסון לשגרת הבריאות – כמעט ונעלם.
המופילוס אינפלואנזה B הוא חיידק שמקורו בדרכי הנשימה העליונות, אך כאשר הוא חודר למחזור הדם – הוא עלול לגרום למחלות קשות כמו דלקת ריאות, זיהום סיסטמי, אפיגלוטיטיס (דלקת חמורה במכסה הגרון), וכאמור – גם דלקת קרום המוח.
המחלה פוגעת בעיקר בתינוקות וילדים עד גיל חמש. תסמיניה כוללים חום גבוה, קשיון עורף, ישנוניות ואף פרכוסים. אם אינה מטופלת במועד – היא עלולה להוביל לנכויות, ירידה בשמיעה, פגיעה קוגניטיבית ואף סכנת חיים.
לדברי פרופ' אפי בילבסקי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בשניידר, "המקרה הנוכחי מצער במיוחד כיוון שלא מדובר בהורה שסירב לחסן – אלא בפערים לוגיסטיים של זמינות תורים. חשוב להבין: ילדים שמקבלים את החיסונים במועד – לא חולים בחיידק הזה. החיסון הוא פשוט, יעיל ומוכח בהצלת חיים".
החיסון נגד HiB כלול בחיסון המחומש שמקבלים התינוקות בארבע פעימות במהלך השנה הראשונה לחיים – בגיל חודשיים, ארבעה חודשים, שישה חודשים ושנה.
לדברי צוות הרופאים, מצבו של התינוק מתייצב והוא צפוי לעבור בקרוב מהיחידה לטיפול נמרץ למחלקת ילדים. עם זאת, בשלב זה מוקדם להעריך האם נגרם נזק נוירולוגי ארוך טווח כתוצאה מהדלקת.
המקרה הנדיר, שמחזיר לשיח הציבורי מחלה שכמעט ונעלמה מהנוף הרפואי בישראל, ממחיש עד כמה קריטית שמירה על שגרת החיסונים – לא רק כהגנה אישית, אלא גם כחומת מגן כללית מפני מגיפות ישנות.
גם בעידן הרפואה המתקדמת – עיכוב קל בחיסון, יכול להיות ההבדל בין בריאות שלמה לבין סכנה ממשית.