נפלאות הבריאה
אי שם במרחבי הים הקריבי, בלב שמורת השונית הגדולה של בליז – התגלה לפני כמעט חמישים שנה תופעת טבע נדירה, שכיום מוכרת כאחד מאתרי הצלילה המפורסמים והמסתוריים ביותר בעולם: "החור הכחול הגדול" (The Great Blue Hole). מדובר בבולען ימי עגול כמעט לחלוטין, שקוטרו כ-300 מטרים ועומקו מגיע עד ל-125 מטרים – מה שהופך אותו להחור הימי הגדול ביותר הידוע כיום.
צורתו של החור – עיגול כהה מוקף במים טורקיזים רדודים – יוצרת ניגוד צבעים עז ונראה כאילו נצבע ביד אמן. מהאוויר, הוא נראה כמו פתח לסיפור אגדה, ומן המים – כמו שער לעולם תת-קרקעי שלא נחקר עד תומו.
החור הכחול נוצר בתקופות גאולוגיות קדומות, כאשר פני הים היו נמוכים במאות מטרים ממה שהם כיום. מה שהתגלתה כתופעה ימית, הייתה בעבר מערת גיר יבשתית עצומה, שהתמוטטה ככל שמפלס הים עלה – וכך נוצר אותו מכתש טבעי שהתמלא במי ים.
במהלך הצלילות בו, ניתן לראות סטלגמיטים עצומים (זקיפים שנוצרו בטפטוף איטי) – עדות חיה לכך שהמערה הייתה פעם יבשה. תנאי השקט התת-קרקעי שימרו את התצורות באורח יוצא דופן.
כיום, החור הכחול מושך אליו אלפי צוללים מדי שנה, אך הוא מתאים בעיקר לצוללים מנוסים. הצלילה לתוכו אינה מביאה לעושר של שוניות צבעוניות – אלא לנוף תת-ימי דרמטי, כהה ועמוק. עומק המים, שינויי הלחץ, והמרחבים האפלוליים יוצרים חוויה עוצמתית אך גם מאתגרת.
בין החיים הימיים שניתן לפגוש באתר: כרישי שונית, דגים טורפים, מדוזות נדירות ואצות ייחודיות. בחלק מהמקרים, ניתן להיתקל גם ביצורי ים בלתי מוכרים לעין האנושית, מה שהופך את המקום לזירה מחקרית עבור ביולוגים ימיתים.
בשנת 2018, משלחת בינלאומית שכללה את איש העסקים ריצ'רד ברנסון ונציגים מ-National Geographic, ביצעה מיפוי תלת-ממדי של תחתית הבולען. הממצאים כללו שכבות גיר עתיקות, מאובנים ייחודיים, אך גם עדויות מדאיגות להתחממות כדור הארץ: עליית פני הים, שינויי טמפרטורה במים העמוקים – וירידה באיכות החיים הימיים.
"החור הכחול הגדול" אינו רק יעד תיירותי – אלא עדות חיה למורכבות של כדור הארץ. הוא מופיע דרך קבע ברשימות "פלאי עולם תת-ימיים", ומוכר גם על ידי אונסק"ו כחלק מהשמורה הימית של בליז.
בין אם אתה גיאולוג, צוללן, או רק אוהב טבע שמחפש נקודת השראה – החור הכחול הגדול מזכיר לנו עד כמה כדור הארץ יפה, מסתורי, ולעיתים גם שברירי.