חדשות בארץ
בפתח השבוע שעבר, נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ, השמיע מסר מאיים כלפי הרפובליקה האסלאמית – בנוסח שלא נשמע זמן רב: "אם האיראנים לא יסכימו לעסקה חדשה, הם ייחשפו לעוצמת תקיפה שלא ראו מעולם". מעבר לאיום הצבאי, רמז טראמפ גם להחמרת הסנקציות הכלכליות, עם כוונה להטיל מכסים נוספים על מוצרים איראניים המיועדים לשוק האמריקאי.
לא חלפו שעות והתגובה האיראנית לא איחרה לבוא. המנהיג הרוחני העליון, עלי ח'אמנאי, הבהיר בנחרצות כי טהראן לא תבליג על איום צבאי. "איננו מצפים לתקיפה, אך אם זו תתרחש – התגובה תהיה מוחצת", הצהיר. בנוסף, לא פסח על ישראל ואמר: "המשטר הציוני פועל כזרוע מבצעית של ארה"ב – זו פרוקסיה עבריינית מטעם המערב".
בתוך כך, גורם בכיר בטהראן מסר ידיעה כי איראן דוחה בשלב זה שיחות ישירות עם ארצות הברית, אך מוכנה לדיאלוג עקיף באמצעות תיווך עומאני. "אם יובהר שהאמריקנים באים בכנות ובכוונה טובה – נשקול התקדמות", ציין הבכיר, תוך הדגשה שהמו"מ הצפוי יהיה "מורכב ומאתגר, אך עשוי לשקף את מידת הרצינות של וושינגטון".
שר החוץ האיראני, עבאס עראקג'י, אשר נאם באירוע לכבוד חג הנורוז בבירה טהראן – בו נכחו שגרירים ודיפלומטים – הבהיר כי עמדת איראן לא השתנתה: שיחות – כן, אך לא ישירות עם מדינה המאיימת בכוח. "איראן רצינית בדיפלומטיה, אך לא פחות מכך בהגנה על הריבונות שלה", אמר.
הדאגה חוצה גבולות. בצרפת, הנשיא עמנואל מקרון כינס ישיבת חירום ביטחונית – בה נדונה האפשרות שוושינגטון וירושלים ישלבו כוחות ויפעלו צבאית נגד מתקני הגרעין של איראן. לפי דיווחים, ישיבה מסוג זה – ממוקדת ונפרדת – אינה עניין של שגרה ומעידה על תחושת דחיפות גוברת בקרב שותפותיה של ארה"ב באירופה.
גם רוסיה, מצידה, שיגרה אזהרה פומבית: "כל תקיפה באיראן או כלפי בעלי בריתה תוביל לתגובות הרות אסון", כך נמסר ממשרד החוץ במוסקבה – קריאה למעצמות לבלום את ההידרדרות.