בריאות
במערב טקסס, קהילה סגורה המתנגדת לחיסונים הפכה למוקד של משבר רפואי חמור. בתוך שבועות ספורים, התפשטה החצבת — מחלה ויראלית מדבקת במיוחד — לממדי מגפה מקומית עם השלכות ארציות. מותה של ילדה בת שמונה ממחוז גיינס, שאושפזה לאחר שפיתחה סיבוכים נשימתיים, העלה את מספר הקורבנות לשלושה: שני ילדים ומבוגר אחד. מדובר בילדים הראשונים שמתים מהמחלה בארה"ב זה יותר מעשור.
לפי הנתונים המעודכנים, למעלה מ-600 מקרי חצבת דווחו בארצות הברית מאז תחילת 2024 — מהם כ-500 בטקסס לבדה. חלקם אף חצו את גבולות המדינה, עם התפרצויות משניות בניו מקסיקו, אוקלהומה, קנזס, ואף בצפון מקסיקו. המשותף כמעט לכל הנדבקים: היעדר חיסון.
ההתפרצות הנוכחית החלה, על פי הערכות ה-CDC, בקהילה דתית הסולדת מהתערבות רפואית ממשלתית, ובעיקר מהחיסון המרובע MMR (חצבת, חזרת, אדמת). אף שמדובר בחיסון בעל יעילות של 97% ופרופיל בטיחות גבוה, שיעורי ההתחסנות בטקסס ירדו בשנים האחרונות מתחת לרף החסינות הקהילתית — 95%.
הטיפול הממשלתי בהתפרצות עורר סערה ציבורית. במוקד הביקורת: שר הבריאות רוברט פ' קנדי ג'וניור, שמאז מינויו בראשית השנה נמנע מהבעת תמיכה נחרצת בחיסונים, ואף קידם גישות חלופיות כמו שימוש בויטמין A — טיפול שהוגדר על ידי רופאים כ"לא אפקטיבי ואף מסוכן". בבית החולים קובננט שבלאבוק דיווחו לאחרונה על אשפוזם של עשרה ילדים בשל רעילות כבד, לאחר נטילת ויטמין A בניסיון למנוע תחלואה.
במהלך ביקורו האחרון בכנסייה מקומית בטקסס, נמנע קנדי מלהשתתף במסיבת עיתונאים רשמית של המרכזים לבקרת מחלות, והסתפק בהצהרה כתובה בה נאמר כי "החיסון הוא האמצעי הטוב ביותר לבלימת החצבת" — מבלי לקרוא להורים לחסן בפועל. תגובתו הססנית זכתה לביקורת חריפה מצד סנאטורים ואנשי מקצוע, בהם ד"ר פיטר מארקס מה-FDA, שטען: "מדובר במוות שניתן היה למנוע. זו תוצאה ישירה של מחדלים".
ה-CDC דיווח כי שלח צוותי חירום כבר במרץ, אך לפי עדויות מהשטח, צוותים רבים "הועברו" מתפקידם או פוטרו, חלקם כחלק מקיצוצים ממשלתיים נרחבים. החשש: היעדר כוח אדם במוקדי התפרצות עלול להחריף את המצב ולהאריך את זמן ההתפשטות של המחלה, שעלולה להפוך להתפרצות כלל-ארצית.
התחזיות אינן מעודדות. לפי נתוני משרד הבריאות הפדרלי, בין 28 במרץ ל-4 באפריל נוספו בטקסס 81 מקרים חדשים ו-16 אשפוזים, בעיקר של ילדים ובני נוער. גורמי רפואה מזהירים מפני סיבוכים ארוכי טווח – כולל דלקת מוח נדירה העלולה להופיע שנים לאחר ההדבקה.
למרות המרחק, המגפה בטקסס אינה נתפסת כבעיה אמריקנית בלבד. בישראל זוכרים היטב את ההתפרצות הקשה של 2018, אז מתו מהמחלה שלושה אזרחים, בהם ילדה משכונת מאה שערים ודיילת בת 43. גם כיום, במשרד הבריאות עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות, על רקע נתונים מדאיגים לגבי שיעור ההתחסנות.
לפי מערך המודיעין הבריאותי של המשרד, שיעור ההתחסנות במנה הראשונה של חיסון ה-MMRV עד גיל 6 עומד כיום על 87% בלבד. במחוז ירושלים, הנתון יורד ל-79% בלבד במנה הראשונה. "זה בהחלט נתון מדאיג", הודתה לאחרונה ד"ר שרון אלרעי פרייס. לדבריה, קיימות כבר הנחיות לפעולה מהירה במוקדי תחלואה פוטנציאליים, כולל הקדמת המנה השנייה לגיל שנה וחצי — כפי שנעשה בתחילת מלחמת חרבות ברזל, בעקבות התפרצות מקומית בתל אביב.
החצבת אינה עוד "מחלת ילדות תמימה", אלא נגיף עיקש, מדבק ומסוכן — במיוחד כשמנגנוני הבריאות הציבוריים כושלים או מתעכבים. הרופא הרפובליקני והסנאטור ביל קסידי סיכם זאת בפשטות: "אין תועלת בלחלות בחצבת. כולם צריכים להתחסן". עם שיעורי התחסנות בירידה ומגמות אנטי-מדעיות בתנועה, גם ישראל אינה חסינה.