חג פסח 2025 - תשפ"ה
בתוך המרווח שבין ימים קדושים – בין הראשון לשביעי של פסח, ובין היום הראשון של סוכות לשמיני עצרת – נמצאים להם ימים שהם לא בדיוק חג, אבל בטח לא סתם "עוד ימי חול". התורה מכנה את הימים הללו "מקראי קודש", חכמינו ראו בהם מרכז רוחני, ויש שמצאו בהם סוד של שמחה עמוקה במיוחד.
אבל מה מותר, מה אסור – ואיך אפשר לחיות את הימים האלו בגובה העיניים ובחיבור עמוק לנשמה?
מלאכה: יש דעות שאוסרות מלאכה בחול המועד מהתורה, ויש הסוברים שזה מדרבנן בלבד. ההלכה נוטה להקל כשמדובר בצורך אמיתי של המועד או דבר שאובד, במיוחד כשמדובר במחלוקת.
תחומין והוצאה: אין איסור תחומין (אפילו מעל י"ב מיל), וגם אין איסור הוצאה מרשות לרשות – אלו הלכות שאינן שייכות לחול המועד.
שביתת בהמה: בניגוד לשבת ויום טוב – אין איסור להפעיל את הבהמה בחול המועד.
השמחה – מצווה מן התורה! אכילת בשר, שתיית יין, בגדי חג – כל אלו לא "מנהגים" אלא ביטויים של שמחה אמיתית שנדרשת מאיתנו. ומי שיש לו – ישמח גם אחרים: את האישה בבגדים ותכשיטים, ואת הילדים בממתקים ושמחה פשוטה.
בירושלמי נאמר שרבי אבא בר ממל ביקש לבטל את איסור המלאכה – לא בגלל קלות ראש, אלא בגלל הקלות ראש. לא זו בלבד שאין להקל ראש בימים אלו – אלא כל המטרה של האיסורים היא לשחרר אותנו לעסוק בתורה ובקשר פנימי עם הבורא.
וכשהמציאות היא שאנשים רק אוכלים ושותים – ואינם ממשיכים מכאן לחיבור רוחני – הרי שפספסנו את כל המטרה.
ימי חול המועד הם מתנה – הזדמנות נדירה לטעום מהעולם הבא בתוך ימות החול. לא מדובר רק באיסורים או הקלות, אלא בהזמנה לחגיגה פנימית, שקטה, ועמוקה.
אז אולי השנה – נניח את הטלפון בצד לשעה, נפתח גמרא, ספר מוסר, או פשוט נשב עם הילדים ונשיר זמירות. נלבש משהו יפה, נשב לשולחן – ונחיה את חול המועד כמו שהוא נועד באמת: יום שהוא גם חול, וגם מועד.