פסח
This is a modal window.
חג הפסח תשפ"ה צפוי להתחיל השנה מיד לאחר שבת – מציאות הלכתית מיוחדת שמצריכה הכנה מוקדמת והבנה מדויקת של כללי ההלכה. הרב יהונתן ענבה, מרבני הציבור הרחב ומרצים אהובים בנושאי יהדות והלכה, מסכם את הדברים החשובים שכל בית יהודי צריך לדעת – בתמצות, בבהירות ובעדכניות.
להלן עשרת הדגשים המרכזיים לשנה זו:
את בדיקת החמץ נבצע ביום חמישי בלילה, מיד לאחר צאת הכוכבים (י"ד בניסן). מברכים כרגיל "על ביעור חמץ", ומבצעים את הבדיקה בכל חלקי הבית, כולל מקומות שיש בהם חשש לפירורי חמץ.
שריפת החמץ תיעשה ביום שישי בבוקר, לכתחילה עד סוף זמן ביעור חמץ (לרוב עד כשעה רביעית זמנית). מי שלא הספיק לשרוף עד כניסת השבת – חייב לעשות זאת לפני כן, שכן בשבת עצמה אי אפשר לשרוף חמץ.
יש להקדים את מכירת החמץ ולהשלימה ביום שישי – לפני כניסת השבת. אל תשכחו לציין בטופס את הכתובת המדויקת, כדי להבטיח שהמכירה תהיה תקפה.
השנה, מכיוון שערב פסח חל בשבת, תענית בכורות נדחית. מעיקר הדין – אין חיוב לצום. מי שמעוניין להחמיר, יכול להשתתף בסיום מסכת ביום חמישי – ולפטור עצמו בתורת סעודת מצווה.
כדי לאפשר שימוש באש במהלך החג (שיחול מיד בצאת שבת), יש להדליק לפני כניסת שבת נר נשמה או נר שמחזיק 48 שעות. נר זה ישמש מקור אש להדלקות מותרות במהלך החג.
כיוון שבשבת לא ניתן להכין לצורך יום טוב, חשוב להכין מראש את המצות, המרור, החרוסת, והמנות הנדרשות – כולל שקילת הקזייתות – עוד לפני שבת. כך תוכלו לערוך את הסדר באופן מהודר וללא אילוצים.
בליל שבת יש שתי אפשרויות:
לאכול חמץ: רק עם כלים חד פעמיים, מפה חד פעמית וניקיון מוקפד – כדי למנוע פירורים אחרי שהבית כבר כשר לפסח. בסיום – הכל לאשפה.
לאכול מצה: מצה רגילה (אפילו יבשה) מותרת – ואינה דורשת הכשרה מיוחדת. עליה ניתן לברך "המוציא לחם מן הארץ".
מי שאוכל חמץ, חייב להקדים את הסעודה ולסיימה לפני סוף זמן אכילת חמץ (שונה מעיר לעיר – סדר גודל של 10:00 בבוקר).
מי שלא רוצה להסתבך – יכול להכין לפני שבת מצות שלמות, להשרות אותן במרק או לטגן אותן. כך ניתן לקיים סעודת שבת עם "לחם" כשר לפסח. על מצות אלו מברכים "המוציא".
שריפה אסורה – ולכן את השאריות מפוררים ומורידים בבית הכיסא. לאחר מכן, אומרים את נוסח ביטול חמץ עד זמן הביעור – ויוצאים ידי חובה.
עם צאת השבת (לאחר צאת הכוכבים), מברכים "ברוך המבדיל בין קודש לקודש" – ורק אז מותר להתחיל בהכנות לליל הסדר. הקידוש כולל השנה גם הבדלה – וזו נוסחתו:
יין – קידוש – נר – הבדלה – זמן ("יקנה"ז").
מברכים:
בורא פרי הגפן
מקדש ישראל והזמנים
מאורי האש
המבדיל בין קודש לקודש
שהחיינו
לאחר מכן – יושבים בהסבה, ושותים את כוס היין הראשונה של הסדר.
הרב ענבה מסכם במסר אישי:
"עשו את הדברים כמו שצריך, ותחוו פסח שהוא גם כשר, גם שמח – ובעיקר נינוח. בהצלחה וברכה!"
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו