רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

פסח

כך נראה הסדר לפי ההלכה: מדריך מקוצר לליל הסדר – שלב אחר שלב

מהכרפס ועד כוס הרביעית: הרב עמנואל מזרחי עושה סדר בסדר, ומסביר איך לקיים את הלילה החשוב ביותר בלוח השנה היהודי – בצורה נכונה, מהודרת ומלאת משמעות

הרב עמנואל מזרחי
הוספת תגובה
אא
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
הרב עמנואל מזרחי. (צילום: השימוש בסרטון נעשה על פי סעיף 27א בכפוף לחוק זכות היוצרים. בעל זכות היוצרים זכאי לבקש את הסרת הסרטון מ- contact@tv2000.co.il)

ליל הסדר, הלילה שבו עם ישראל מעביר מדור לדור את סיפור יציאת מצרים, הוא שיאו של חג הפסח – הן מבחינה הלכתית והן מבחינה רוחנית. אך לצד החוויה המשפחתית והמסורתית, חשוב לדעת כיצד לערוך את הסדר כהלכתו, לפי הסדר והמנהגים שנמסרו לנו מדורי דורות.

הרב עמנואל מזרחי, מורה הוראה ודמות תורנית מוכרת, מסביר בפשטות את מהלך הסדר – ומסייע לנו להיערך כראוי. להלן השלבים המרכזיים בליל הסדר לפי סדר ההגדה:

1. כוס ראשונה – קידוש והסבה

לאחר הדלקת נרות, מקדשים על כוס יין (רביעית), מסבים על צד שמאל – ושותים את היין בלגימה אחת. זוהי הכוס הראשונה מתוך ארבע.

2. נטילת ידיים – בלי ברכה

נוטלים את הידיים שלוש פעמים יד ימין, שלוש פעמים יד שמאל – אך לא מברכים. מדובר בנטילה לקראת אכילת הכרפס בלבד.

3. כרפס – ירק במי מלח

לוקחים חתיכה קטנה של כרפס (לרוב פטרוזיליה או סלרי), נקי מתולעים, מטבילים במי מלח, מברכים "בורא פרי האדמה" – ואוכלים.

4. יחץ – שבירת המצה האמצעית

בעל הסדר לוקח את שלוש המצות השמורות (עבודת יד), וחוצה את המצה האמצעית. החלק הגדול נשמר לאפיקומן, הקטן מוחזר בין שתי המצות השלמות.

5. מגיד – סיפור יציאת מצרים

קוראים את ההגדה לפי הסדר, מדברים עם הילדים, שואלים מה נשתנה – ומספרים ביציאת מצרים. בסיום הקריאה – שותים את הכוס השנייה (רביעית יין), בהסבה, בלי ברכה נוספת על היין (הרי כבר בירכנו בקידוש).

6. נטילה שנייה – עם ברכה

שוב נוטלים ידיים: שלוש פעמים כל יד, הפעם עם ברכה – "על נטילת ידיים", ולאחר מכן מנגבים.

7. ברכות על המצה

בעל הסדר תופס את שלוש המצות, מברך:

  • "המוציא לחם מן הארץ"

  • ולאחר מכן – "על אכילת מצה"

אחרי הברכה – מסיר את המצה התחתונה, ובוצע כזית מהעליונה וכזית מהתחתונה. אוכל את שתיהן יחד – בהסבה על צד שמאל.
שאר המשתתפים – אוכלים לפחות כזית מצה, גם הם בהסבה.

8. מרור וכורך

  • לוקחים כזית חסה (נקייה מתולעים), מעט חרוסת, מברכים "על אכילת מרור" – ואוכלים.

  • אחר כך – כורכים כזית מצה עם כזית מרור, בתוספת חרוסת, ואוכלים בהסבה ללא ברכה נוספת.

9. סעודת החג

זמן הסעודה! נהנים ממטעמי החג, מקפידים לשמור מקום לאפיקומן.

10. אפיקומן – זכר לקרבן הפסח

בסיום הסעודה, כולל הקינוחים, אוכלים כזית מצה שמורה (עבודת יד) – בהסבה על צד שמאל. זוהי המנה האחרונה – ולא אוכלים דבר אחריה.

11. ברכת המזון וכוס שלישית

מברכים ברכת המזון עם "יעלה ויבוא", לאחר מכן מברכים "בורא פרי הגפן" על הכוס השלישית – ושותים בהסבה.

12. הלל וכוס רביעית

קוראים את ההלל בשירה ובזמרה, מסיימים בכוס רביעית (רביעית יין) – שותים אותה בהסבה ללא ברכה נוספת על היין.

13. ברכה אחרונה, שירים – וסיום

מברכים "על הגפן" – ברכת מעין שלוש על היין. לאחר מכן: חד גדיא, אחד מי יודעשיר השירים, ודברי שבח על גאולת מצרים – בתקווה ותפילה לגאולה העתידה.

"ויהי רצון שנזכה לגאולת עולם"

הרב מזרחי מסיים את הדרכתו בברכה נרגשת:

"פסח הוא לא רק חג של זכרון – הוא חג של אמונה, של קיום מצוות מתוך שמחה ושל התחדשות רוחנית. מי שיערוך את הסדר כראוי – ירגיש את עומק המסר של חירות אמיתית. יהי רצון שנזכה לגאולת עולם, במהרה בימינו. פסח כשר ושמח לכל בית ישראל."

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב