פסח
This is a modal window.
כששבת מוסרת את השרביט לחג הפסח
חג הפסח השנה נכנס במוצאי שבת – תזמון ייחודי שמחייב ערנות הלכתית והיערכות מראש. במעבר הזה, שבו מסתיימת השבת ומתחיל חג הפסח, עלינו לשלב בין שתי קדושות – שבת ויום טוב – בטקס אחד שנקרא בלשון חז"ל "יקנה"ז": יין, קידוש, נר, הבדלה, זמן.
הרב יהונתן ענבה, משפיע ומרצה מוכר בקרב הציבור המסורתי והדתי, מתאר שלב אחר שלב כיצד לבצע את הסדר כהלכתו, מבלי לדלג על אף פרט.
הטקס נפתח עם כוס יין – הראשונה מתוך ארבע כוסות הסדר. עליה מברכים את הברכה המוכרת: "בורא פרי הגפן". ברכה זו מהווה את השלב הראשון בסדר "יקנה"ז".
לאחר ברכת הגפן ממשיכים מיד לקידוש יום טוב, שכולל את הברכה: "ברוך אתה ה' מקדש ישראל והזמנים". ברכה זו מציינת את תחילתו הרשמית של חג הפסח.
כיוון שהמעבר מהשבת לחג מתקיים בליל הסדר, יש להוסיף גם את ברכת הנר – ברכת "בורא מאורי האש". עם זאת, חשוב להקפיד להשתמש באש שהועברה מנר שהודלק מערב שבת, או להעבירה לנר שהוכן מראש לצורך ההבדלה. אין להדליק אש חדשה.
אחר ברכת הנר מגיעה ההבדלה – אך לא ההבדלה הרגילה של מוצאי שבת. כאן מדובר בברכה מיוחדת: "ברוך אתה ה' המבדיל בין קודש לקודש" – כלומר, בין קדושת השבת לקדושת יום טוב.
השלב החמישי והאחרון בסדר הברכות הוא ברכת "שהחיינו", שבה אנו מודים על כך שזכינו לחגוג את חג הפסח מתוך חיים, שלמות וקיום מצוות.
לאחר סיום כל חמש הברכות – יין, קידוש, נר, הבדלה, זמן – יש לשבת בהסבה כהלכה ולשתות את הכוס הראשונה של ליל הסדר. בכך מסתיים שלב הפתיחה ומתחילה קריאת ההגדה והסעודה.
לדברי הרב יהונתן ענבה: "המעבר הזה, כששבת מוסרת את הלפיד לחג הפסח, מבטא את עומק הקדושה של הזמן. עלינו לקיים את הסדר הזה בדקדוק – לא רק כהלכה, אלא מתוך הבנה, כוונה והרגשת החג."
שילוב ההלכות בליל הסדר שמתחיל במוצאי שבת אינו רק עניין טכני – הוא ביטוי לעומק הרוחני של הזמן. בהכנה מוקדמת, בהבנה של סדר "יקנה"ז", ובקיום כל אחת מהברכות במודעות, אפשר לפתוח את החג בקדושה, בכוונה ובשלווה.
פסח כשר ושמח.
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו