פסח
בליל הסדר, בתוך הקוסמוס המשפחתי המיוחד שמתקבץ סביב שולחן אחד, ניצבת מצוות ההגדה כמרכז הרוחני של הערב, "מגיד". הרב עזרא שקלים שליט"א אומר כי לפי דברי הזוהר הקדוש, כאשר אנו מספרים את סיפור יציאת מצרים – לא רק אנחנו שומעים את הדברים. הקב"ה בכבודו ובעצמו, יחד עם כל פמלייתו של מעלה, יורד להאזין לסיפור הנפלא הזה, שיש בו אינסוף סודות ועמקות שלא תיתכן בשום טקסט אחר.
ההגדה של פסח היא הספר היהודי שזכה להכי הרבה פירושים, והיא ממשיכה להתחדש מדי שנה – עשרות חיבורים חדשים יוצאים לאור, וכל אחד מהם שופך אור חדש על הסיפור העתיק. אפשר לקרוא את ההגדה מיליון פעמים – ובכל פעם תתגלה נקודה חדשה, רעיון מרגש או חידוש מבהיק שמעורר את הנשמה ומעמיק את האמונה.
לכן אנחנו אומרים בהגדה: "אף על פי שכולנו חכמים, כולנו נבונים, כולנו יודעים את התורה – מצווה עלינו לספר ביציאת מצרים". לא מדובר רק בסיפור – אלא בבניין של הנשמה. והמרבה לספר – הרי זה משובח. לא רק הסיפור משובח – אלא האדם שיודע להרחיב, להעמיק, ולהפוך את הסיפור לכלי קירוב ואמונה – הוא עצמו משובח.
ליל הסדר הוא זמן של חיבור בין דורות – גברים, נשים וילדים – כל אחד ואחת משתתפים, שואלים, מסבירים, מוסיפים. כדאי להכין מראש הסברים יפים על כל קטע וקטע בהגדה – כי מדובר בספר שמובנה בסדר מרשים: הוא מתחיל בשאלת "מה נשתנה", עובר דרך "עבדים היינו", ומתמקד בלב ליבה של ההגדה – ארבעת הפסוקים מפרשת "כי תבוא", שמובאים בפי מי שמביא ביכורים לבית המקדש: "ארמי אובד אבי..."
כל מילה בהגדה מדודה. מאחורי כל שורה מסתתרים סודות על הדרך הארוכה שעברנו, ניסים גלויים ונפלאות שהפכו אותנו לעם. אחר כך מגיעים פסח, מצה ומרור – ולאחר מכן הקטע המסעיר של השפיכות: שש עשרה שפיכות יין כנגד מלאך בעל שש עשרה פיפיות – חרבו של הקב"ה להכות את אויבי ישראל.
ההגדה של פסח היא אחת ממצוות העשה מן התורה – וזו הזדמנות נדירה, שמופיעה רק פעם בשנה, להכניס בלבבות אמונה, יראת שמיים וחיבור מחודש אל יסודות היהדות. בשעה שבה השמים פתוחים והלבבות נרגשים – אפשר להשיג בלילה אחד, מה שלעיתים מצריך שנה שלמה.
לכן, כל אחד – לא משנה מה רמתו התורנית או גילו – מצווה עליו לספר, לשמוע, ולהפנים. ליל הסדר הוא לא רק זיכרון – הוא התגלות.
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו