הקשר שבין שלום בית לחינוך הילדים
(צילום: By Brian A Jackson/shutterstock)

יהדות

הקשר שבין שלום בית לחינוך הילדים

שלום בית והקשר שלו לחינוך ילדים: האם אתם באמת חושבים שיש השלכה של עניין אחד על גבי השני? אם כן מה לפי דעתכם גודל הנזק בבית שההורים בו לא מסתדרים?
אריה ניסן
הוספת תגובה
הקשר שבין שלום בית לחינוך הילדים
(צילום: By Brian A Jackson/shutterstock)
אא

"כשאין שלום בית – אין חינוך ילדים" חשוב להבין, שלא ניתן להשיג תוצאות חיוביות ולהצליח בחינוך ילדים כאשר אין שלום בית. זהו מרכיב חשוב ויסוד היסודות בחינוך ילדים. צריך לעבוד כל הזמן על שלום בית וכאשר אין שלום בית, קשה מאד להצליח בחינוך הילדים. מה הקשר בין שלום בית לחינוך ילדים? אנו, ההורים, צריכים להבין שהבית של הילד, זה העולם שלו. העולם הפנימי והעולם החיצוני שלו. ילד מבין וחושב שמה שקורה בתוך ביתו, כך גם קורה בעולם כולו, כלומר, בבתים אחרים. לדוגמא: אם ילד רואה שאביו רוחץ כלים, הוא מבין שכל האבות רוחצים כלים גם כן, אם ילד רואה שאמו אופה חלות לשבת, הוא מבין שכל האמהות אופות חלות לכבוד שבת וכן על זה הדרך.

כשילד גדל בבית שיש שלום, אחווה, רעות וכבוד הדדי בין הוריו, הוא מבין שכך צריך לנהוג. הילד יהיה בע"ה מחונך ורגוע משום שספג את כל המרכיבים לכך בביתו! הוא ראה זאת אצל הוריו, שהם הדמויות המחנכות העיקריות בחייו. וכן חלילה להפך, ילד שרואה תדיר את אמו עונה בתקיפות ובחוצפה לאביו (או ההפך) וחי באוירה מתוחה וקשה כשאין כבוד הדדי בין הוריו, שאין שלום ואין אחווה, הוא מבין וחושב שכך זה בכל בית וזהו דרכו של עולם. בין כך ובין כך, מה שהילד סופג בביתו, זה מה שילווה אותו הלאה בהמשך חייו. ואנו צריכים להבין שהמפתח לחינוך ילדנו נמצא בידים שלנו. "הכנעה – היא מילת המפתח" המרכיב העיקרי להצלחת שלום בית, הוא ההכנעה. צריך שתהיה הכנעה בין ההורים וכך ממילא יהיה כבוד הדדי, אוירה נעימה בבית, רוגע ושלווה. מודל ההכנעה בא מהבית ושלום בית זה בעצם הכנעה. ילד שרואה את אמו נכנעת לאביו במצבים מסויימים שלא נוחים לה וחשוף להרמוניה שיש בין ההורים בשל ההכנעה, מבין שבחיים צריך לוותר ושלא צריך להיות בעל גאווה. וכשהילד יתקל במצבים לא נוחים בחייו, הוא יזכר באמו או באביו ואיך הם התמודדו בענווה ובהכנעה במצבים מסויימים ואז לא יהיה לו רצון למרוד, אלא לנסות להתמודד עם המצבים הללו, בזכות מה שספג בבית, מהוריו, מחיי היום יום. "כשיש הכנעה בבית – לילד קל הרבה יותר" ילד שרואה את הוריו בענווה תמידית, סופג הכנעה בליבו. הילד לומד שצריך לוותר, שצריך לקבל את הדברים כמו שהם, שצריך להשקיע ולעבוד קשה גם אם לא כ"כ נוח כרגע. שצריך ללמוד ולהשקיע בלימודים על מנת להגיע לתוצאות חיוביות וכך יהיה לו קל יותר גם בהמשך חייו.

אם הילד לוקח את מודל ההכנעה שספג מהבית לכל מקום שילך, הוא לבטח יצליח ויגדל להיות בריא בנפשו, מחונך ובעל מידות טובות ויהיה לו הרבה יותר קל בכל מקום שיהיה, יהיה לו קל יותר להסתגל למסגרת בת"ת, בחיי הנישואין, בעבודה, בחיי המשפחה וכן על זה הדרך. גם מבחינה לימודית יהיה לו קל יותר. הוא יהיה פנוי ללימודים כי יש לו אנרגיות נפשיות ללמוד, אין לו מחשבות טורדניות כמו שיש לילד שחי במציאות של מריבות בין ההורים, אוירה מתוחה ולא נעימה וכו', ילד כזה, שרוי במצוקות נפשיות בשל כך וראשו לא יהיה פנוי ללמודים כלל. בנוסף, יכול ועלול למרוד במסגרות ובבני משפחתו משום שזה מה שספג בביתו כל הזמן. הוא אינו יודע הכנעה מהי. הוריו לא לימדו אותו להיות כנוע, ותרן וענו, הם "לימדו" אותו מציאות אחרת לגמרי, מציאות של מלחמת אגו, חוסר כבוד, גאווה וכו', ואת מה שהוריו שיקפו לו מחיי היום יום כהורים, מזה הוא יקח דוגמא אישית בכל רגע נתון בחייו. המאמר נכתב ע"י איילת ארן – מנחת הורים מוסמכת.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי