שגעון? הקשר ביניהם - פלאפל לנספי השואה
(צילום: Vincenzo De Bernardo/shutterstock/Samarka Zahedova)

חדשות

שגעון? הקשר ביניהם - פלאפל לנספי השואה

דוד לייטנר שרד את צעדת המוות ונשבע לאכול כל שנה פלאפל כזכר לניצחון. למרות שהחנויות סגורות השתתפו רבים ב"מבצע דוגו" – במחווה וירטואלית מרגשת.

אריה ניסן
הוספת תגובה
שגעון? הקשר ביניהם - פלאפל לנספי השואה
(צילום: Vincenzo De Bernardo/shutterstock/Samarka Zahedova)
אא

מרגש: גם בעיצומו של הסגר כשבחוץ קפוא וגשום, עם ישראל מוכיח שוב כמה אנחנו יכולים לחמם את הלב ולחבק וכל מה שצריך היא מחווה אנושית פשוטה.

ברחבי הארץ מצויין היום (שני) "מבצע דוגו". לטובת מי שאינו מכיר - מדובר במיזם שהוא מחווה לשורד השואה דוד לייטנר (המכונה דוגו) , בו מצטרפים אליו המוני בית ישראל באכילת פלאפל. הסיפור מאחורי היום המיוחד והמרגש הזה עבור לייטנר, הוא כזה שיש ללמד בבתי הספר על כוח רצון ואמונה. 
קרדיט: מוזיאון בית התפוצות


לייטנר שרד את צעדת המוות באושוויץ, כשמה שעזר לו לעבור את הזוועות הייתה המחשבה על הבילקלך, אותן לחמניות עגולות שאימו נהגה לאפות. כשעלה לארץ וביקר בשוק מחנה יהודה, ראה לייטנר דוכן פלאפל, והכדורים הזכירו לו את הלחמניות האהובות מבית אמא.  מאז, דוגו מקפיד בכל שנה לאכול מנת פלאפל כדי לציין ולזכור את ניצחונו הפרטי על הנאצים.

לפני 5 שנים הגה מוזיאון 'בית העדות' להנחלת זיכרון השואה במושב ניר גלים (שדגו נמנה על מקימיו) את היוזמה הציבורית של אכילת מנת הפלאפל ב-18 בינואר, יום צעדת המוות, ומאז בכל שנה אנשים מכל הארץ אוכלים פלאפל כהזדהות עם דוגו לציון הניצחון על המרצחים הנאצים. 

לפני שנתיים נשיא המדינה רובי ריבלין לקח חלק במיזם, ובשנה שעברה גם הרמטכ"ל אביב כוכבי הצטרף למסורת המרגשת.

השנה בשל מגבלות הקורונה והעובדה שרבים מחנויות הפלאפל סגורות, נאלץ המיזם לעבור התאמה אך לא נשכח. עשרות אנשים העלו לרשתות החברתיות ולזום תמונות שלהם אוכלים מנת פלאפל, בחלק לא קטן מהמקרים מייצור ביתי, עם התיוגים #בית העדות ו-#מבצע_דוגו.

קרדיט: מוזיאון בית התפוצות

להמשך קריאה

מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי